Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szerződést szegett a Gazprom, Ukrajna kártérítést követel

nepszava.hu|2018. márc 5. 13:57
[A+ A-]

A Gazprom orosz állami vállalat központja, Moszkva. Fotó: Nikita Shvetsov / ANADOLU AGENCY

Ukrajna követeli, hogy Oroszország térítse meg azt a 34 százalékos árkülönbözetet, amivel a Gazprom orosz állami vállalat szerződésszegése miatt drágábban, sürgősséggel kellett földgázt vásárolnia európai uniós országoktól - közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat kereskedelmi igazgatója, írja az MTI.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz vállalat beleegyezett abba, hogy márciusban félmilliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának, a stockholmi bíróság által meghatározott, ezer köbméterenkénti 238,55 dolláros áron. A szállítmányt az ukrán fél előre ki is fizette.

A Gazprom a szerződésben meghatározott időpontban, március 1-jén nem kezdte meg a szállítást, ráadásul kritikus mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkentette a nyomást az ukrajnai vezetékekben, amelyen keresztül uniós országoknak szállít gázt Oroszország. Emiatt Ukrajna arra kényszerült a mellesleg rendkívül hideg időben, hogy saját szükségletei fedezése és az EU-ba irányuló teljes tranzitszállítmányok eljuttatása érdekében sürgősséggel magasabb áron vásároljon földgázt uniós államoktól. Ez pedig - Petro Porosenko államfő tájékoztatás alapján - ezer köbméterenként 250-300 dollárba került Ukrajnának, sőt némely szállítmány ára elérte az 500 dollárt is.

Ukrajna már több mint két éve nem vásárolt földgázt Oroszországtól. A két ország közötti éveken át folyó gázárvitában tavaly decemberben a stockholmi döntőbíróságon megszületett - Ukrajnának kedvező - végső döntés nyomán határozott Kijev úgy, hogy ismét kész Oroszországtól importálni, amennyiben Moszkva az EU-s szállítókénál olcsóbb áron kínál neki gázt megvételre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!