Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Amerikai importvámok - Szerdán dönthetnek az EU válaszlépéseiről

nepszava.hu|2018. márc 5. 15:37
[A+ A-]

Az Európai Bizottság épülete, Brüsszel. Fotó: Wiktor Dabkowski / DPA

Szerdán dönthet az Európai Bizottság az Egyesült Államok által múlt héten bejelentett kereskedelmi korlátozásokra adott uniós válaszintézkedésekről - tájékoztatott hétfőn a brüsszeli testület vezető szóvivője, írja az MTI.

Margarítisz Szkínász szóvivő a szervezet szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy "gyors, határozott és arányos" intézkedéseket fogadhatnak el a bizottság szerdai ülésén, amennyiben úgy találják, hogy a bejelentett amerikai intézkedések ártanak az európai érdekeknek.

Szkínász szerint az EU nem zéró összegű játszmaként tekint a kereskedelempolitikára, melynek nyertesei és vesztesei vannak. "A kereskedelemnek minden fél számára előnyösnek kellene lennie" - fogalmazott. Leszögezte: "Nem dughatjuk homokba a fejünket. Amikor valaki egyoldalú és tisztességtelen lépéseket hoz, amelyek munkahelyek ezreit sodorják veszélybe Európában, akkor határozottan kell fellépnünk, de szigorúan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelően." Ez azonban nem a konfliktus eszkalációjáról, hanem pusztán az európai érdekek védelméről szól - jelentette ki.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos importvámot vezetnek be az acél és 10 százalékosat az alumínium bevitelére. Egyes hírek szerint az EU válaszul körülbelül 3 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki 25 százalékos importvámot. Trump szombaton azzal fenyegette meg az EU-t, hogy "adót fog kivetni az Európában gyártott autókra", amennyiben Brüsszel tényleg megtorló intézkedéseket hoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!