Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Parragh ismét kiállt az oktatás lebutítása mellett

nepszava.hu|2018. márc 6. 12:15
[A+ A-]

Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gazdasági évnyitót tartott szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amelyen Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a hideg rázza a béremeléstől, ami "nem piaci", és az alapjövedelemtől, olvasható az Indexen. Ezek mellett Parragh nem csak arra tért még ki, hogy fontos felkészülni az "ipar 4.0-ra", akkor is, ha nem tudni, mi az, mert egyszer majd eljön. De kifejtette, az oktatásnak továbbra is pillanatnyi igényekkel kell foglalkoznia.

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága (KEB) éppen ezt a hozzáállást kritizálta múltheti közleményében: persze fontos, írták, hogy piacképes tudást adjon az oktatás, de mint fogalmaznak, ez "semmiféleképpen nem jelentheti azt, hogy a közoktatás feladata lenne a gazdaság aktuális szereplői számára azonnal »hadra fogható« munkavállalók kiképzése". Ez ugyanis csak a szélesebb látókör, a problémamegoldó készségek fejlesztésének elhanyagolása, vagyis a teljes életpályához szükséges tudás háttérbe szorítása révén lehetséges. A felgyorsult változások miatt a korábbinál jóval fontosabb, hogy az oktatás képessé tegyen az alkalmazkodásra a világ jövőbeli változásaihoz.

Az Iparkamara elnöke az ilyen jellegű kritikákról azt mondta: a szakképzés lebutításának ellenzői azt szeretnék megtanítani egy szakmunkásnak, hogy mit kell tudnia 20 év múlva. Ez nyilvánvalóan lehetetlen; csak azt lehet megtanítani, hogy mi lesz értékes tudás a következő 3-5 évben. Aztán ha majd elavul az adott szakember tudása, akkor felnőttképzés keretében tovább kell képezni. Mint látható, Parragh a készségfejlesztést, az önálló és alkalmazkodóképes munkaerőt nem sokra tartja.

Az évnyitón, ahol Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály is felszólaltak, Parragh László azt kérte: kapjon még több beleszólást a felnőttképzés átalakításába és a felsőoktatási gyakorlati képzőhelyek szervezésébe ő, illetve az Iparkamara.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!