Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Nem hagyja aludni a derékfájás? Itt a segítség

nepszava.hu|2018. márc 6. 19:19
[A+ A-]

Illusztrációk: AFP

A derék nemcsak napközben fájhat, akár az alvást is zavarhatja. A rossz alvási pozíció pedig tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos ismertetett néhány megoldási lehetőségeket.

A rossz minőségű matrac és párna, illetve a helytelen alvási testhelyzetek azért fokozhatják a derékfájdalmat, mert szükségtelen nyomást terhelhetnek a nyakra, a csípőre, a hátra. A legfontosabb, hogy próbáljuk fenntartani a gerinc természetes görbületét. Biztosítani kell a testrészek megfelelő szögben való illeszkedését és a hát megtámasztását, amire az egyik legmegfelelőbb megoldás a háton alvás. Ez azonban nem mindenki számára kényelmes és a horkolást is elősegítheti.

  • Háton alvás térd támasszal 

A hát szempontjából ez a legegészségesebb pozíció, mivel egyenletesen oszlik el a súly a test felszínén és egyik testrészt sem éri nagyobb nyomás. Ha egy nem túl magas, esetleg anatómiai párnával megtámasztjuk a nyakunkat és a fejünket, és teszünk egy kicsit a térdünk alá is, fenntarthatjuk a gerinc természetes görbületét.

  • Oldalt alvás térdek közti párnával 

Sokan szeretnek az oldalukon aludni, de úgy nagyobb teher hárulhat a derékra. Ha azonban egy vékony párnát helyezünk a térdeink közé, az megemeli a csípőt és a lábszárak felső részét, visszaállítja a helyes tartást. 

  • Magzatpozíció 

Porckorongsérv esetén sokaknak az összegömbölyödés a legkényelmesebb, hiszen az oldalfekvésben felhúzott térdek csökkentik a gerinc hajlását és segítenek az ízületek nyitásában. 

  • Hason fekvés párnával a has alatt 

Általában nem tesz jót a gerincnek a hason fekvés, de ha valaki csak így tud aludni, érdemes egy vékony párnát tennie a hasa alá, hogy megemelje a csípőt. Az is megterhelheti a nyakat, a vállat, a hátat, ha hason fekve oldalt fordítjuk a fejünket, ezért próbáljunk arccal lefelé feküdni. Ehhez tegyünk egy keményebb párnát vagy összecsavart törölközőt a homlokunk alá, így levegőt is kapunk. 

  • Háton alvás megemelt támlával 

A kifejezetten magasan megtámasztott háton alvás előnyös lehet a spondylolisthesis (csigolyacsuszamlás) miatt derékfájdalommal élő pácienseknek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a derékfájás nem múlik, esetleg súlyosbodik, nem tud tőle aludni, vagy zsibbadást érzékel a lábában. A fájdalom leggyorsabban helyi, célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroidtartalma enyhíti a gyulladást. A gyors segítség után lehet olyan, a természetes módszereket alkalmazni, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet az orvosi kollagénterápia, amellyel a gyulladás csökkentése mellette meg lehet erősíteni a szöveteket is, ami hosszútávú fájdalomcsökkenést eredményez. Különösen fontos a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése – ebben hatalmas segítséget jelenthet a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!