Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pozsonyi érsek: Szlovákia szabadságát támadták meg Kuciak gyilkosai

nepszava.hu|2018. márc 6. 14:21
[A+ A-]

Ján Kuciak és Martina Kusnirova temetése, 2018. március 3. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A jegyesével együtt meggyilkolt Ján Kuciak újságíró temetésén Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák püspöki konferencia elnöke mondott beszédet - a hatalom felelősségét firtatta és az újságírói hivatásról beszélt, mely nélkül nincs szabadság. Homíliáját a Magyar Kurír közölte.

"Nekem is fáj Martina és Ján halála. És fáj a többi püspöknek, papnak, szerzetesnek, egész Egyházunknak" - jelentette ki az érsek, hozzátéve: a gyilkosságot, mely szerinte az újságírók elleni merénylet, Szlovákia szabadsága elleni támadásnak is tekinti. "Ha azt hitte a gyilkos, hogy Jánt elhallgattatja, akkor tévedett" - mondta.

Mint fogalmazott, az igazságot leírni és megmondani nehéz és hálátlan szolgálat, de e nélkül nem lehet megőrizni a szabadságot. Az újságíróknak "éppen ezért kötelességük és kiváltságuk, hogy a szabadság és demokrácia őrzői legyenek egy országban" - tette hozzá Zvolenský. Hangsúlyozta, "nem engedhetjük meg", hogy bárki is az életükre törjön.

"Nyilvánvaló, hogy Martina és Ján halálával a hatalommal való súlyos visszaélés történt" - fogalmazott az érsek. "Az egész társadalom jogosan kérdezi, hogy a hatalmon lévők hogyan bánnak a beléjük vetett bizalommal. A választ meghatározza, hogy milyen módon derítenek fényt a gyilkosságra." Zvolenský hangsúlyozta, azt szeretné, hogy a bűnösöket a világi igazságszolgáltatás se kerülje el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!