Előző
Következő
új cikk

Belföld

Emberi jogi főbiztos: Orbán bizony rasszista és idegengyűlölő

nepszava.hu/MTI|2018. márc 6. 15:48
[A+ A-]

AFP fotó

Megerősítette az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, és nem hajlandó az erre vonatkozó korábbi kijelentései miatt lemondani, ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter követelte tőle a múlt héten - derült ki Zeid Raad al-Husszein kedden kiadott közleményéből.

Zeid Raad al-Husszein/Youtube

Zeid Raad al-Husszein/Youtube

Az idegengyűlölők és a rasszisták újabban nem zavartatják magukat, köztük például Orbán Viktor sem, aki február elején egy beszédében úgy fogalmazott, hogy nem akarnak sokszínűek lenni úgy, hogy "összekeveredjenek másokkal" - idézte fel a főbiztos, hogy milyen szavakkal bírálta a magyar kormányfőt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülését megnyitó beszédében február 26-án. Husszein közleményében leszögezte: akkori beszédének minden szava mellett kitart.

A szóban forgó, február 8-án (Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén) elmondott beszédében Orbán "egyértelmű rasszista" kijelentést tett - szögezte le Husszein. Ez sértés minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai férfi, nő és gyerek számára. Egykor számos országban elterjedt volt az a nézet, amely szerint a rasszok összekeverése kiirthatatlan és káros szennyeződést eredményez. De ennek a korszaknak már rég vége - vagy legalábbis vége kellene, hogy legyen. Mindannyiunk számára gyalázatos hallani ezeket a gondolatokat egy modern, európai uniós ország vezetőjének szájából - írta közleményében a főbiztos.

Zeid Raad al-Husszein kiemelte: a legutóbbi népszámlálás szerint Magyarország egész területén 1264 afrikai és 10559 ázsiai származású ember élt. Minden jel szerint a közel-keleti származásúak olyan kevesen voltak, hogy meg sem számolták őket, Orbán Viktornak mégis sikerült a muszlimokat és az afrikaiakat olyan fenyegetésként beállítani, amely a magyar kultúra létét veszélyezteti - áll a közleményben.

Husszein szerint Orbán faji retorikája egyre inkább téveszméken alapul. A többségi társadalmak körében hirdetett ostrommentalitás manapság az etnopopulizmus jele - hívta fel a figyelmet az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A mindenen felülkerekedő sértődöttség hangulatát teremti meg, és megmutatja, hol lehet ezt az indulatot levezetni. Mindez sikerrel alátámasztja a hatalmat gyakorlókat - tette hozzá.

Husszein szerint "itt az ideje, hogy szembeszállni az Orbán Viktor-féle zsarnokokkal. A gyűlölet gyúlékony erő, és ma, Európában nem fog győzedelmeskedni - zárta írását az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!