Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Az export húzza vissza a bővülő GDP-t

Népszava|2018. márc 7. 05:25
[A+ A-]

Illusztráció/AFP fotó

A tavalyi év utolsó negyedévében 4,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a megelőző év azonos időszakához képest – jelentette kedden a KSH, amely szerint a növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá. Mindez azt jelenti, hogy 2017 egészében sikerült elérni a 4 százalékos átlagos GDP-növekedést.

Felhasználási oldalon a vártnál erősebben bővülés történt, a fogyasztást tekintve az utolsó negyedévben az elmúlt évek egyik legdinamikusabb bővülését regisztrálta a KSH – magyarázza az adatokat Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az uniós projektek felpörgésén, a lakáspiaci fellendülésen, valamint a feldolgozóipari kapacitásbővítéseken keresztül erőteljesen segítette a gazdaság teljesítményét a beruházások bővülése is.

A gazdasági növekedést a külkereskedelem fogta vissza. A magas importigényű erős belső keresletet a felpörgő export nem tudta ellensúlyozni, mindez a nettó export negatív hozzájárulását hozta – mutatott rá az elemző, jelezve: a belső tételek 4,9 százalékos GDP-növekedést eredményeztek volna, de a külkereskedelem ezt 0,5 százalékponttal visszafogta.

A termelési oldalon a szolgáltató szektor és az építőipar húzta a növekedést. Előbbi 2, utóbbi 1,4 százalékponttal járult hozzá. Az ipar utolsó negyedévben nyújtott felemás teljesítményével 0,6 százalékkal segítette a gazdaság növekedését. Az agrárium viszont a tavalyi erős bázis és az átlagosnál gyengébb termés miatt 0,4 százalékponttal fogta vissza a növekedést. Virovácz Péter az idei évre 3,9 százalékos növekedést vár, de már egy kiegyensúlyozottabb szerkezetben, az ipar és a nettó export bővülésével.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője ennél némiképp visszafogottabb, 3,8 százalékos bővülést vár, bár a mezőgazdaság egy jó terméssel még okozhat meglepetést. Szerinte ugyanakkor szerkezeti változás nem várható a növekedésben. A felhasználási oldalon a fogyasztásé és a beruházásoké lesz a főszerep, miközben a nettó export negatívan befolyásolja majd a növekedést. A különböző ágazatok közül az építőipar továbbra is jól teljesíthet, bár a magas tavalyi bázis miatt mérséklődhet a szerepe. A szolgáltatások lendületben maradnak, az iparban pedig gyorsulásra lehet számítani.

V. A. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!