Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vámháborútól tartanak a republikánusok

Népszava|2018. márc 7. 05:33
[A+ A-]

Az amerikai ipar slágercikke - Vámháború esetén nehezebb lenne eladni a Harley–Davidsonokat Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Megnyugodtak és új erőre kaptak kedden az úgynevezett feltörekvő piacok, miután az amerikai republikánus törvényhozók lényegében egyöntetű elutasítással fogadták Donald Trump elnök múlt heti felvetését az acél és az alumínium amerikai importjára bevezetendő védővámokról.

Trump javaslata jelentős eladási hullámot váltott ki, mert a befektetők aggódni kezdtek, hogy az amerikai elnök terve ellenlépéseket válthat ki például Kanada, Brazília, Dél-Korea, Kína, illetve az Európai Unió részéről. Az EU-nak főként a gépkocsiexportját érintené érzékenyen a magas amerikai vámok bevezetése.

A piacok azonban jórészt megnyugodtak, miután vezető amerikai republikánus politikusok sorra elvetették elnökük ötletét.

A Wisconsinból való Paul Ryan képviselőházi elnök egyenesen kereskedelmi háború eshetőségét festette fel arra az esetre, ha Washington védővámokat léptetne életbe, és a terv átgondolását kérte Trumptól. Az erről szóló amerikai beszámolók megjegyzik, hogy Wisconsinban állítják elő például a Harley Davidson motorkerékpárokat, és ez a népszerű amerikai exporttermék alighanem alaposan megsínylene egy ilyen kereskedelmi háborút.

Az amerikai kongresszus mindkét házában – tehát a képviselőházban és a szenátusban is – megnyitottak aláírásra a republikánus törvényhozók előtt egy Trumphoz intézendő levélszöveget, amely rossz ötletnek nevezi a védővámok bevezetésének a gondolatát.

Külön nyilatkozatot tett Kevin Brady texasi republikánus képviselő, aki arra szólította fel Trumpot, hogy ne sújtsa ilyen intézkedéssel az Egyesült Államok legközelibb szövetségeseit. Orrin Hatch, Utah állambeli szenátor ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a védővámok árát az amerikai állampolgárok fizetnék meg, és Trump döntése alááshatná a gazdasági növekedést ösztönző adóreform előnyeit. A Nebraskát képviselő Ben Sasse republikánus szenátor „a XVIII. század bizarr protekcionizmusának” minősítette Trump tervét.

A Fehér Ház azonban egyelőre köti az ebet a karóhoz. A CNN hírtévének nyilatkozó Peter Navarro gazdasági tanácsadó szerint a kétkedőknek nincs igazuk, és az elnök hamarosan felül fog rajtuk kerekedni.

Eközben a külső nyomásgyakorlás is megindult: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök amerikai keleti parti idő szerint hétfő este telefonbeszélgetést folytatott Trumppal, és neve mellőzését kérő kanadai kormányzati forrás szerint erőteljesen védelmébe vette a kanadai dolgozók és az érintett iparágak érdekeit. Trudeau – értesült a Reuters hírügynökség - válaszlépésekkel fenyegette meg Washingtont arra az esetre, ha életbe léptetné a védővámokat.

K. J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!