Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ukrán válság: a szakadárokat nem érdekli a tűzszünet

nepszava.hu|2018. márc 7. 13:06
[A+ A-]

Lakóház Donyeckben, amit találatok értek. Illusztráció: Pavlo Pakhomenko / NurPhoto

Egy ukrán katona életét vesztette a frontvonal északi, luhanszki szakaszán - jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság. A hétfőtől életbe léptetett újabb tűzszünet ellenére továbbra is lőtték az elmúlt napban a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásait a Donyec-medencében, tudósít az MTI.

A teljes fegyvernyugvás életbe lépése óta a parancsnokság beszámolói szerint jelentősen visszaesett ugyan a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak száma, de nem szűnt meg teljesen, azóta hatszor nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erőkre.

Csak az elmúlt napban háromszor sértették meg a szakadárok a tűzszünetet. Az északi frontszakaszon a Luhanszk városától mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Luhanszke, valamint a megyeszékhely északi határához közel eső Malinove településeknél lőtték gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, illetve kézi lőfegyverekkel a katonai állásokat. Donyeck környékén Avgyijivkánál is tüzet nyitottak az ukrán katonákra.

Hétfőn egy katona megsebesült a szakadár támadások következtében, továbbá lövedékek csapódtak be a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya város lakott kerületeiben, több épületben károkat okozva.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok vasárnap jelentették be, hogy készen állnak egy újabb tűzszünet életbe léptetésére március 5-én, nulla órai kezdettel. A négy éve tartó fegyveres konfliktus során már sokadszorra hirdettek tűzszünetet a Donyec-medencében, azonban eddig egy sem bizonyult tartósnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!