Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump neve már nem jó cégér Panamában

nepszava.hu|2018. márc 7. 14:30
[A+ A-]

FOTÓ: STR / AFP

Eltávolították a Trump nevet egy hotelről Panamában. A milliárdos ingatlanbefektető amerikai elnök ügyvéd csapata máris megindította a szerintük törvénytelen eljárás elleni küzdelmet.

FOTÓ: RODRIGO ARANGUA / AFP

FOTÓ: RODRIGO ARANGUA / AFP

Panamában hétfőn ért véget egy hosszadalmas üzleti vita egy 70 emeletes, 200 szobás tengerparti luxus szálloda kapcsán az amerikai elnök cége és a hotel tulajdonosa, a  ciprusi származású Miamiban élő 39 éves ingatlanbefektető, Orestes Fintiklis között. A Panama Cityben található Trump Hotel és Torony többségi részvényese Fintiklis, működtetője viszont a Trump cége volt. A két befektető között tavaly kezdődött a viszály, a főrészvényes megbízhatatlan menedzsmenttel vádolta meg a Trump céget és a „Trump márka” romlására hivatkozva  arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hotelt többé nem bízza az elnöki cég gondozására. A Trump cégnek azonban esze ágában nem állt eleget tenni a tulajdonos felszólításának, képviselői nem adták át a luxusszálloda menedzsmentjét. Fintiklis február 22-én a helyszínre érkezett és bejelentette, felbontja a szerződést a Trump Companyvel. A Trump menedzsment azonban be sem engedte a tulajdonos embereit.

A patthelyzetet egy hétfői panamai bírósági helyzet oldotta fel. A bíróság Fintiklis mellett döntött, a rendőrség pedig segített, hogy a tulajdonos birtokba vehesse a szállodát. A munkások feszítővassal távolították el a homlokzatról a Trump feliratot. A ciprusi származású amerikai befektető ugyan a hotel visszavétele után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy csupán egy „kontrollt vesztett kereskedelmi vitáról volt szó, amelyet megoldottak ennek az országnak a hatóságai”, azért hozzátette, annyira boldog, hogy kérvényezni fogja a panamai állampolgárságot.

A Trump-csapat azonban nem hagyja annyiban. Az elnöki cég szerint szerződésük hatályos, a hétfői panamai bírósági döntés nem végleges, csupán átmeneti rendelkezés, a kérdésben nemzetközi döntőbíróságnak kell meghoznia a döntést. Az elnök emberei jelezték, meggyőződésük, hogy megnyerik ezt a vitát, a Trump Hotel fenn fog maradni Panamában, a tulajdonosnak pedig komoly anyagi, erkölcsi kártérítéseket kell majd fizetnie a Trump vállalatnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!