Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döbbenten reagált Bécs Lázár János videós „illusztrációjára”

nepszava.hu|2018. márc 7. 16:30
[A+ A-]

Forrás: Lázár videó/Youtube

Felháborodva utasította vissza Bécs valamint a város 10. kerületének vezetése a Lázár János által a Facebookon szerdán reggel közzétett – majd onnan hamarosan eltávolított – videót. A magyar miniszter a külföldiek által az egyik legsűrűbben lakott bécsi kerületet pécézte ki annak igazolására, hogy az elhibázott osztrák migráns politika mennyire elvadította az egykoron ragyogó császárvárost. A felvétel a Favoriten kerületben egy olyan bevásárló utca sarkán készült, ahol nincs járműforgalom, s a kereskedelem valóban a kispénzű lakosok kiszolgálására összpontosít. De itt a szerényebb boltok mellett kimondottan fényűző, bevásárló centrumok is működnek, a széles utcán pedig egy eldobott csikk sem található.


„Meg vagyunk döbbenve, hogy egy politikus így leszólja egy szomszéd ország fővárosát” – írta tiltakozó közleményében Renate Brauner gazdasági ügyekben illetékes városi tanácsos, akit büszke bécsiként személy szerint is megbántott a lekezelő hangnem a több ízben a világ legélhetőbbnek megválasztott városával szemben. A videóban hangoztatott kritika a politikusnő szerint tartalmilag hibás, egyszersmind„tragikus megnyilvánulása az idegenellenességnek”.

Csatlakozott hozzá a várost a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó zöld párt alpolgármestere, Maria Vassilakou, Marcus Franz 10. kerületi (Favoriten) polgármester, valamint az SPÖ tartományi párttitkára,Barbara Novak, aki bocsánatkérést követelt a magyar politikustól. Még a bécsi vezetéssel szembenálló szabadságpárti alpolgármester, Dominik Nepp is úgy találta, hogy a város Lázár-féle ábrázolása eltúlzott, s egyáltalán nem illik a szomszéd országok között megszokott baráti hanghoz.

Lázár bepanaszolja a Facebook-ot

Megdöbbentőnek tartom, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni - mondta Lázár János a szerda délután feltöltött videójában Facebookon –szúrta ki a 24.hu. Lázár szerint egyértelmű, hogy cenzúra van a közösségi portálon, ahonnan eltávolították az azóta így is elhíresült "bécsi videót". Szerinte „nyilvánvaló, hogy az emberek elől el akarják hallgatni, el akarják takarni a valóságot”. A mértéket teljesen elvesztő magyar kancelláriaminiszter bejelentette, hogy a Facebook európai központjánál fog tiltakozni.

Miközben a bécsi önkormányzat ontani kezdte honlapján a Bécs kulturális, szociális, környezeti, történelmi elismertségét, az FPÖ-s politikus közzétette, hogy a magyarok a miniszteri kritika ellenére ömlenek az osztrák fővárosba, 2017. januárjában 21343 magyar lakost tartottak nyilván, szemben a 2011-es 8171 fővel.

A szerdai bécsi napilapok, komoly és bulvárújságok egyaránt, részletesen beszámolnak a magyar miniszter akciójáról, több lap a magyar történész, Konok Péter Lázárral szembeni gúnyos véleményét is ismerteti.

Konok Péter: Lázár János Béccsel riogat

Bécsben esik, szomorú, kora tavaszi eső szemerkél, és Lázár János is szomorú.  Az utcán mindenféle emberek jönnek-mennek, járnak a dolguk után. Lázár János ezt nem érti. Sose dolgozott.

Bevándorlók, mondja Lázár János. Migránsok. Nem fehérek, riadozik Lázár János, többször is. Nem fehér emberek, nem keresztény emberek. (Emberek ezek egyáltalán?) A háttérben fejkendős nő babakocsit tol. Ki tudja, mi van a kendő alatt? Ki tudja, kicsoda, miféle furfangos csecsemő növekszik a babakocsiban? A háttérben fiatalok, fülükben fülhallgató. Vajon mit hallgatnak? Ijesztő!

Apró, rémült kis fehéremberke Lázár János Bécs infernójában. Beszélni próbált sokakkal, mondja Lázár János, de senki sem beszélt németül (milyen kár, hogy erről nincs felvétel). Rengeteg az utcán a szemét, szomorkodik Lázár János (milyen kár, hogy a felvételeken még csak egy eldobott csikk sem látszik).

Szegénység van, döbben meg Lázár János a láthatóan jómódú, átlagosan bécsi utcán ázva.

Egy bécsi utcával riogat minket Lázár János. Hogy ez vár ránk. Nem egy borsodi nyomornegyeddel, az rendben van. Nem a nyolcadik kerületi gettóval, az rendes dolog. Nem a Hős utcával. Nem az ellopott, feltúrt, kivágott, otthonában megfagyó, sürgősségi ellátáson meghaló, kórházak folyosóin penészedő, iskolák tantermeiben nagykabátban ülő, határaira szögesdrótot húzó, csirkefarhátért sorban álló, külföldre menekülő Magyarországgal riogat. Lázár János Béccsel riogat. Bécs mindennapjaival.

Én valóban meg is rémültem. Nem szeretném ilyennek látni a magyarországi jövőt: egy utca, benne Lázár János. Egyáltalán nem szeretnék lázárjánosokat látni. Persze, az esőt, a szomorú kora tavaszi esőt sem szeretem, de arra szükség van.

Földvári Zsuzsa, Bécs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!