Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vámháborút robbanthat ki az USA

Népszava|2018. márc 8. 05:34
[A+ A-]

A washingtoni kormány az Egyesült Államokban eszközölt kínai beruházások korlátozását tervezi, és a termékek sokkal szélesebb skálájára fontolgatja importvám bevezetését, mint amiről az elmúlt napokban szó volt – írja a Bloomberg hírügynökség. Eddig az acélbehozatal 25, valamint az alumíniumimport 10 százalékos vámmal sújtásának a fehér házi terveiről esett sok szó a sajtóban, mégpedig minden ország vonatkozásában, különbségtétel nélkül. Most olyan kép kezd kibontakozni az amerikai médiában, hogy a tervezett intézkedések leginkább Peking ellen irányulnának, és sokkal átfogóbbak lennének az említett két fém importjának a korlátozásánál. Nem csupán a kínai fogyasztási cikkek egész sorának az importját sújtanák büntetővámmal, hanem korlátoznák azokat a kínai beruházásokat is, amelyeket nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítél az amerikai kormányzat.

A Bloomberg által idézett elemzők szerint a tervezett intézkedések növelnék a két ország közötti feszültséget, és Peking valószínűleg ellenlépéseket tenne. Az érvényes amerikai jogszabályok lehetőséget adnak az elnöknek kereskedelemkorlátozó intézkedések bevezetésére azokkal az országokkal szemben, amelyeknek a kormánya tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. Legfrissebb adat szerint decemberben 34 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben.

Donald Trump elnök a krónikus külkereskedelmi hiányt a gazdasági gyengeség jelének tekinti, és azért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős.

Brüsszel visszavág
Mogyorókrém, narancslé és whisky is szerepel azon a listán, amelyet az Európai Bizottság állított össze a behozatali vámmal sújtható amerikai termékekről. A testület egyelőre a tagországokkal egyeztet a jegyzék tartalmáról — közölte szerdán Brüsszelben Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos.
Donald Trump amerikai elnök még nem határozott az Egyesült Államokba irányuló acél- és az alumíniumtermékek vámtarifáinak 25, illetve 10 százalékos emeléséről, de Brüsszel már készül a lehetséges válaszintézkedésekre. “Az amerikai vámok emelése fájdalmasan érintené az Európai Uniót, ahol munkahelyek ezrei szűnnének meg emiatt. Ha a washingtoni adminisztráció mégis így döntene, akkor határozott és arányos lépéseket fogunk tenni” — mondta Malmström. Egyes amerikai ipari és mezőgazdasági termékek vámtarifájának emelésén kívül, az EU kész a Kereskedelmi Világszervezet döntőbíróságához fordulni a jogellenes amerikai döntés miatt. A 28 tagállam emellett kénytelen lenne óvintézkedéseket hozni annak érdekében, hogy az USA-ból kiszoruló acél- és alumíniumtermékek ne öntsék el az európai piacokat — fejtette ki Cecilia Malmström. - Halmai Katalin (Brüsszel)

K. J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!