Előző
Következő
új cikk

Belföld

Akár milliárdokat is bukhatott a vizes vb-s állami cég

nepszava.hu|2018. márc 8. 08:36
[A+ A-]

Fotó: Népszava/Molnár Ádám

Rosszul mérte fel a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit a szervező állami cég, ugyanis, sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak foglalt szobába nem érkezett senki - írja a G7. Az egyébként erősen túlárazott szálláshelyek pontatlan becslése miatt a Bp2017 Nonprofit Kft. százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott. Ez még nem különleges egy ilyen rendezvénynél, az viszont igen, hogy a cég a közbeszerzési szerződés ellenére nem akart mindent kifizetni, hosszasan tárgyaltak a szerződött partnerekkel, mi legyen a lefoglalt, de végül üresen maradt szobák költségének sorsa.

A szervezők és hotelek közötti konfliktus ügyében a portál megkeresett több érintett szállodát, illetve a vizes vb-t  rendező cég alkalmazottjait, akik  nagyjából hasonlóan nyilatkoztak az eseményekről. A versenyhelyszínek közelében lévő hotelek jobb helyzetben voltak, ezek teltek meg ugyanis a leggyorsabban, és a sportolók is hamar jelezték, mikor érkeznek, így még volt lehetőség feltölteni a mégis üresen maradó szobákat. A távolabb eső szállásokban már a versenyzői helyek is maradtak üresen, az újságíróknak lekötött szállásokkal pedig még több gond volt, mert a média munkatársai többnyire önjáróak voltak: maguknak foglaltak, nem a kijelölt szállásokra mentek. Amikor biztossá vált, hogy üresen maradnak a szobák, akkor a hotelek próbáltak tüzet oltani, de sokszor ez már késő volt. 

A szállodák, a szerződések szerint azonban, ha egy héten belül mondták le a szállást, vagy nem érkeztek meg a vendégek, a szállásdíjat bánatpénz formájában akkor is meg kellett kapniuk. Sőt, ha 72 órával korábban nem jelezték a szervezők, hogy nincs rá szükség, még a reggelit, illetve a sportolók estében a teljes ellátást is felszámolhatták. A szállodák összességében valószínűleg nem jártak rosszul, különösen a túlárazás miatt. A teljes turisztikai szektor viszont biztosan megsínylette a dolgot. Ahogy az egyik megkérdezett a portálnak fogalmazott: a bánatpénz nem fogyaszt.

Az üres szobákon ezért a Bp2017 Kft. bukott, sokat. A portál felidézte, hogy az akkori tájékoztatás szerint a szobák harmadát kellett volna fizetnie a szervezőknek, a többit a vendégek állták volna. Mivel azonban utóbbiak sokkal kevesebben jöttek, mint amit reméltek, a bánatpénzt is részben a Bp2017 Kft. állta. Valószínűleg ezért próbálták újratárgyalni a feltételeket a vb után. A szállodák többsége nem engedett, igaz, teljes összhang sem volt köztük. Állítólag az is felmerült, hogy közösen terelik jogi útra az ügyet, de többen nem akartak komolyabban konfrontálódni egy állami szereplővel. A konfliktust végül a Bp2017 Kft. visszavonulása oldotta meg, bár az nem teljesen egyértelmű, hogy mindenhol fizettek-e. A hotelekkel ugyanis egyedileg állapodtak meg. 

A G7 megkereste a szervező céget is, de nem kívántak nyilatkozni, írásbeli kérdéseikre ebben a témában sem válaszoltak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!