Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Három napon belül jön a rezsikedvezmény

Népszava|2018. márc 8. 11:10
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

A lakossági gázfogyasztók 12 ezer, a 20 köbméteresnél kisebb közös mérőre kötött fogyasztók 24 ezer, a 20 köbméter feletti közös mérősök pedig 120 ezer forint jóváírásban részesülnek a tegnap bejelentett kedvezmény végrehajtásáról szóló rendelettervezet szerint - értesült a Népszava.

A szöveg akár már ma megjelenhet, az összeget a lakossági szolgáltatást végző állami NKM-nek három napon belül jóvá kell írnia. A kedvezmény a rákövetkező számlában jelenhet meg, illetve az esetleges lejárt tartozásból vonják le. A tervezet tisztázza: a - számításunk szerint körülbelül 38 milliárdos - forrás az állami nagykereskedőnél (az MVM-tulajdonú MFGK-nál) az elmúlt évek során beszerzési áraik esése és eladási áraik szinten maradása nyomán felhalmozódott többlethaszon. Ez azért halmozódhatott fel, mert az Orbán-kabinet az elmúlt három év során nem érvényesítette a lakossági díjakban a nemzetközi energiaárak zuhanását. A tételt az MVM-nek először 2016-ban kellett külön soron nyilvántartania, ami akkor mintegy ötvenmilliárd forintra rúgott. Szakértők ugyanezt a tételt 2015-re jóval többre - közel százmilliárdra - becsülik, bár azt akkor nem kellett külön nevesíteni. Tavaly csökkenhetett a hozadék, de a mérleg még nem nyilvános. Ebből ugyanakkor könnyen kiszámítható, hogy az MVM-nél még bőven marad abból a lakossági díjcsökkentés elmaradásából származó tartalékból: az Orbán-kabinet most az árcsökkentés elodázásából származó profit kevesebb mint harmadát engedi most át a lakosságnak, mégpedig – állításuk ellenére - nem rezsicsökkentés, hanem egyszeri kedvezmény formájában.

A forrás így nem az állami büdzsét, hanem egy állami vállalat költségvetését terheli. (Az MVM-et a téma kapcsán keressük, ha válaszolnak, anyagunkat bővítjük.) A - számításunk szerint mintegy nyolcmilliárdot igénylő -, háztartásonként 12 ezres távhőkedvezmény is hasonló szerkezetű lesz.

Számításunk szerint átlagos fogyasztás mellett ez idén körülbelül 10 százalékos gázárcsökkentésnek, illetve valamivel kisebb távhőárcsökkentésnek felel meg. (Ellentétes intézkedésig ez az érték jövőre lenullázódik.) Az MSZP számításai szerint ugyanakkor a felhalmozódott tartalékok átlagfogyasztásig a lakossági körben azonnali 32 százalékos gáz-, illetve 10-10 százalékos áram- és távhőárcsökkentést tenne lehetővé.

Ezen túlmenően a kormány egymilliárd forinttal megnöveli a szociális tűzifa-támogatás - idén négymilliárdos - keretét. Noha Orbán Viktor - bejelentése szerint - ezt a fával fűtők megsegítésére szánná, az összeg eltörpül az így fűtők arányához képest, amit szakértők 20 százalékra becsülnek. Ráadásul a fa ára - a többi közművel szemben - 2010 óta 33, a briketté pedig 43 százalékkal emelkedett, illetve a fa- és vegyes tüzelés sokkal környezetszennyezőbb a többi eljáráshoz képest. Az árammal fűtők pedig egyáltalán nincsenek a kormányfő látókörében.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!