Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nincs pardon: Tarlós nagyon akar egy OLAF-jelentést Varga Mihálytól

nepszava.hu|2018. márc 8. 14:53
[A+ A-]

Fotó: MTI/Soós Lajos

Hiába tiltaná a nyilvánosságra hozatalát a fővárosi közgyűlés fideszes frakciója, ha Tarlós István megkapja a Budapest Szíve program visszásságait taglaló jelentést, akkor közzé is teszi.


Írásban kérte ki a Budapest Szíve uniós finanszírozású városfejlesztési programról készített OLAF-jelentést Tarlós István Varga Mihálytól - a főpolgármester ezt lapunknak a Budapestinfón jelentette be. Ám egyelőre nem olvashatja a dokumentumot, ugyanis nemzetgazdasági miniszter nem reagált az "iratigénylésre". (A Népszava írásban kérdezte a minisztériumot, amint megkapjuk választ, frissítjük cikkünket.)

Az már korábban felröppent, hogy a Budapest Szíve Program helyzete némiképp az Elios-ügyre emlékezetet: míg a magyar nyomozó hatóságok nem állapítottak meg törvénysértést, addig az OLAF súlyos szabálytalanságokról beszél, csakhogy a kormány nem akarja kiadni az erről szóló jelentést. Legutóbb a HírTV rukkolt elő olyan információkkal, miszerint a 15 milliárdos költségvetésű program kiírói eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes felelhetett meg.ú, illetve az olcsóbb ajánlatot többször is kizárták mondvacsinált okokkal.

A Budapest Szíve Program OLAF-iratainak a nyilvánosságra hozatalát a főváros szocialista frakciójából Szaniszló Sándor kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülése részben támogatta a javaslatot. A "részben" kifejezés azt jelenti, hogy a közgyűlés arra ugyan felhatalmazta a főpolgármestert, hogy kikérhesse az OLAF-papírokat, a fideszes többség azt viszont már nem szavazta meg, hogy a dokumentumokat nyilvánosságra is hozza a főváros. (Szaniszló Sándor akkor úgy vélte: a fideszes többség nem merte bevállalni - vélhetően az akkor kirobbant Elios-botrány okozta zavarban -, hogy teljesen visszautasítsa a Budapest Szívéről szóló javaslatukat.)

Tarlós Istvánt viszont nem érdeklik a "fideszes korlátozások", szerinte a jogi helyzet egyértelmű: amennyiben megkapja a Budapest Szívéről szóló OLAF-jelentést, az közérdekű adatnak minősül és mint ilyen nyilvános. Tarlós utalt rá: nincs takargatnivalójuk, a 2010 utána városvezetés „intakt az ügyben”.

A kikérést kezdeményező Mszp-frakció vezetője Horváth Csaba nem túl optimista: „furcsa belső érzése” azt súgja neki, hogy az NGM valamilyen jogi indokkal elhúzza az OLAF-irat nyilvánosságra hozatalát, hogy ne kelljen a választások előtt közzétennie.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!