Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ragaszkodik Trump a védővámokhoz

Népszava|2018. márc 8. 18:50
[A+ A-]

Donald Trump ragaszkodik ahhoz, hogy 25 százalékos vámot vezet be az acél, 10 százalékosat pedig az alumínium importjára. Előzetes közlések szerint az elnök csütörtök este tesz erről hivatalos bejelentést a Fehér Házban. Így sok republikánus törvényhozó, valamint eddigi gazdasági tanácsadója ellenvéleményét is figyelmen kívül hagyja.

A vámrendelet 15-30 napon belül léphet hatályba. Ez a késleltetés nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy egyes országok mentesüljenek az új amerikai szabályozás alól. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára ugyanis legutóbb már azt mondta: az esetleges kivételek kérdését „esetenként, országonként” fogják elbírálni, figyelembe véve az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit. Korábban az elnöki adminisztráció emberei kötötték az ebet a karóhoz, hogy a vámtételeket minden országgal szemben, kivétel nélkül alkalmazni fogják.

A minap bejelentette távozását a Fehér Házból Gary Cohn, az elnök gazdasági tanácsadója, aki nyíltan ellenezte az acél- és alumíniumvám bevezetését. A washingtoni képviselőház 107 republikánus tagja pedig levélben kérte Trumpot, még egyszer gondolja át elképzeléseit, hogy elkerülhessék a szándékolatlan negatív következményeket az amerikai gazdaságra és munkavállalókra nézve. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke úgy nyilatkozott, hogy az olcsó dömping ellen valóban fel kell lépni, de célzottabban kellene eljárni, és Washingtonnak nem lenne szabad kereskedelmi háborúba bonyolódnia saját stratégiai szövetségeseivel.

Általános megítélés szerint a kínai dömping megfékezése lehet a leginkább indokolható célkitűzés, amit Ryan sem ellenez. Kanada és Mexikó esetében Trump minden jel szerint alkutételként akarja használni a vámok „belengetését” az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményről (NAFTA) folyó tárgyalásokon: ha az általános kereskedelmi feltételrendszerről az Egyesült Államok számára kedvező megállapodás születik, akkor e két ország esetében eltekinthet az acél- és alumíniumvám érvényesítésétől.

A legtöbb bizonytalanság az Európai Unióval kapcsolatos, és a médiának egyelőre semmilyen támpontja sincs azzal kapcsolatban, hogy Trump hajlandó lesz-e az európaiakat is mentesíteni a most eldöntött új szabályozás hatálya alól.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!