Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump találkozik az észak-koreai diktátorral

nepszava.hu|2018. márc 9. 09:24
[A+ A-]

FOTÓ: AFP

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban.

Csung Jui-jong Közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást. A levelet a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak.

Trump Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra.

Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan nem hajt végre rakétakísérletet - közölte az amerikai elnök.

A kínai külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, pozitív üzenetnek minősítette az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti közvetlen, csúcsszintű párbeszédről szóló bejelentést.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!