Előző
Következő
új cikk

Külföld

Török puccskísérlet - Újabb 176 elfogatóparancs

nepszava.hu|2018. márc 9. 10:20
[A+ A-]

Recep Tayyip Erdogan török államfő elnöki palotájában. Fotó: KAYHAN OZER / ANADOLU AGENCY

"Gülenizmus" vádjával újabb 176 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökország-szerte -  írja az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az érintettek közül 92-en korábban tanárként dolgoztak, amíg a hatalomátvételi incidens után bevezetett, és azóta is tartó rendkívüli állapot keretében el nem veszítették munkahelyüket. A kormány az eltelt időszakban legkevesebb ezer magániskolát bezáratott, a puccskísérletre hivatkozva.

További 84 gyanúsítottat - az Anadolu megfogalmazása szerint - azért keresnek, mert a "gülenista mozgalom nevében tevékenykedett". A pénteki rendőrségi művelet több mint a fél országra kiterjed.

A török vezetés a 2016-os hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok teszi felelőssé. Gülen tagadja az összeesküvés vádját.

Törökországban az elmúlt csaknem 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet az állítólagos Gülen-tervhez, és azon keresztül az összeesküvéshez. Továbi, közel 111 ezer embert menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. A rendszeres tisztogatások nem csak a puccsistákat sújtják, hanem sokkal inkább Erdogan kritikusait.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!