Előző
Következő
új cikk

Külföld

Heiko Maas lesz a német külügyminiszter

nepszava.hu|2018. márc 9. 11:59
[A+ A-]

Heiko Maas (középen) FOTÓ: MICHAEL KAPPELER / DPA

Heiko Maas lesz az új német külügyminiszter - derült ki pénteken, amikor a konzervatív CDU és CSU után a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette miniszterjelöltjeit az új német nagykoalíciós kormányba.

Az új kormányban az SPD hat tárcát kap, akárcsak a CDU, míg a CSU-nak három tárca jut. A két utóbbi párt már a hét elején megnevezte miniszterjelöltjeit.

Olaf Scholz, az SPD ügyvezető pártelnöke és Andrea Nahles, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, az SPD pártelnökjelöltje közölte: Olaf Scholz a pénzügyminiszteri, Heiko Maas a külügyminiszteri, Hubertus Heil a munkaügyi és szociális miniszteri, Katarina Barley az igazságügy-miniszteri, Franziska Giffey a családügyi miniszteri, Svenja Schulze pedig a környezetvédelmi tárcát kapja. Scholz egyben alkancellár is lesz.

Angela Merkel kancellárt (CDU) jövő szerdán a Bundestagban - immár a negyedik alkalommal - megválasztják kormányfőnek. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök közvetlenül ezután a Bellevue elnöki palotában kinevezi az új minisztereket, akik ezután a parlamentben leteszik hivatali esküjüket. Ezzel Németországban - csaknem hat hónappal a választások után - megalakul az új kormány. A kormányalakítás még soha nem tartott ennyi ideig Németországban.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!