Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vérdíj egy tálib vezetőre

nepszava.hu|2018. márc 9. 14:57
[A+ A-]

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai külügyminisztérium Fazlulla molla pakisztáni tálib vezető fejére.

Ezen kívül három-három millió dollár jutalmat ígérnek annak, aki Omar al-Horaszani, a Dzamaat ul-Ahrar nevű tálib frakció vezetője, illetve Mangal Bag, a Laskar-e-Iszlam csoport vezetője nyomára vezet.

A vérdíj kitűzésével Washington szemlátomást újabb próbálkozás tesz arra, hogy enyhítse a feszültséget a pakisztáni kormányhoz fűződő kapcsolatában. A két szövetséges között akkor romlott meg a viszony, amikor Donald Trump elnök egyik újévi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az afgán szélsőséges fegyvereseknek, "hazudik és csal". Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azzal fenyegette meg Pakisztánt, hogy befagyaszt szinte minden, Pakisztánnak nyújtott biztonsági célú támogatást. A pakisztáni politikai és katonai vezetés ugyanakkor azt követeli, hogy a nemzetközi és az afgán biztonsági erők keményebben lépjenek fel Fazlulla Afganisztánban tevékenykedő csoportja ellen.

A vérdíjat egy nappal azután tűzték ki a tálib vezetők fejére, hogy feltételezhetően egy amerikai drón a kelet-afganisztáni Kunar tartományban egy kiképzőtáborra mért csapásban végzett 21 afgán lázadóval, köztük Fazlulla fiával is.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!