Előző
Következő
új cikk

Külföld

Néhány nő olyasmit tett március 8-án, amire korábban még nem volt példa

Népszava|2018. márc 9. 16:10
[A+ A-]

Illusztráció/AFP fotó

Világszerte nők milliói emlékeztek meg a nemzetközi nőnapról tömegtüntetésekkel, hogy felhívják a figyelmet: bőven akad még munka az egyenjogúság terén. A követelések azonban Írországtól Szaúd-Arábiáig eltérőek voltak.

A közel-keleti királyságban néhány nő olyasmit tett március 8-án, amire korábban még nem volt példa: kocogni indultak a dzsiddai utcákon. Ezzel hívták fel a figyelmet egy frissen megszerzett jogukra, a múlt hét végén ugyanis engedélyezték Szaúd-Arábiában, hogy a nők részt vegyenek egy utcai futóversenyen. A New York Post beszámolója szerint mintegy 1500-an teljesítették a három kilométeres távot.

Törökországban kevésbé volt ünnepi a hangulat: a szigorú rendőri felügyelet alatt zajló isztambuli demonstrációkon a nők a „patriarchátus végét” követelték, s szót emeltek a török politikusok szexista megnyilvánulásai ellen. Recep Tayyip Erdogan mintha nem akart volna tudomást venni az utcai eseményekről, s aznap kijelentette, szeretné, ha a török nők legalább három gyermeket szülnének.

Európában talán Spanyolországban tiltakoztak a legtöbben: mintegy ötmillió nő vett részt az ország első feminista sztrájkján. „Ha mi megállunk, a világ is leáll” – hirdette a nap szlogenje, amely nem csupán hívószó volt: több millió nő valóban munkabeszüntetéssel tiltakozott, így az El Diario napilap üres helyekkel jelezte azokat a cikkeket, amelyeket nők írtak volna meg aznapra. Mint arra az El País emlékeztet: a nők többek között az országra máig jellemző hímsoviniszta – machista – szemlélet végét követelték.

Írországban évtizedek óta az egyik legtöbb indulatot kiváltó téma az abortusz legalizálásának kérdése. A kormány részéről gesztusként értelmezhető, hogy csütörtökön megegyeztek az abortusz legalizálásról szóló népszavazási kérdés szövegéről.

Az ENSZ és a svéd külügyminisztérium március 8-án arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnépszerűbb internetes lexikon, a Wikipedia előállítását és tartalmát tekintve igen rosszul áll a női képviselet terén. Mint az kiderült, a tartalmak 90 százalékát férfiak írják, s négyszer több szócikk szól férfiakról, mint nőkről. „Vannak regionális eltérések, de világos: sokkal kevesebb információ van nőkről, mint férfiakról” – írta közleményében a svéd külügyminisztérium.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!