Előző
Következő
új cikk

Sport

Montenegrói és orosz ellenfél vár a magyarokra a BL-ben

Népszava|2018. márc 12. 05:51
[A+ A-]

Anne Mette Hansen (labdával) és a Győr csoportja első helyezettjeként jutott tovább Fotó: Szalmás Péter

A címvédő Győr sikerével csoportgyőztesként, a Ferencváros pedig vereséggel, csoportja harmadik helyezettjeként jutott be a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

A mögöttünk hagyott hétvégén lezárult a BL csoportszakasza.

A középdöntő 1. csoportjában már szombat este kialakult a végeredmény: ami magyar szempontból a legfontosabb ezzel kapcsolatban, az az, hogy a Krim Mercator Ljubjanát a sérültek listáját gyarapító norvég Nora Mörk, a brazil Eduarda Amorim és a holland Yvette Broch távollétében is fölényesen, 34-25-re legyőző Győri Audi ETO KC megnyerte csoportját.

Pedig a szinte tét nélküli találkozón nehezen indult be a szekér, a házigazdának több mint hat percre volt szüksége az első találathoz. A tagadhatatlanul jobb erőkből álló Győr tulajdonképpen a 17. percben vezetett először a csoport sereghajtójával szemben, azonban az összkép alapján ennek ellenére sem ált fenn igazán komolyan a vendégsiker veszélye. Később ez a lehetőség már a valószínűtlenebbnél is valószínűtlenebbé redukálódott: a végül 11 találatig jutó Stine Bredal Oftedal, valamint a 60 perc alatt hétszer eredményes Nycke Groot remek második félidei teljesítményének köszönhetően magabiztos győzelemnek tapsolhatott az Audi Aréna közönsége.

A regnáló bajnok szereplésén túl szintén érdekes volt még magyar szempontból az 1. csoportból a Rosztov-Don és a CSM Bucuresti összecsapása, nem volt titok ugyanis, hogy a Bietigheim otthonában vasárnap vizitáló FTC-Rail Cargo Hungaria az orosz-román párharc egyik résztvevőjét kapja ellenfeléül a folytatásban. Nos, azzal, hogy a Rosztov egy góllal, 25-24-re megverte a bukarestieket, gyakorlatilag az is eldőlt, hogy amennyiben minden a papírformának megfelelően alakul, a 2. csoport zárását harmadikként váró FTC-re a Rosztov, a budapestiekhez hasonlóan szintúgy 12 pontot gyűjtő, ám az egymás elleni összevetés miatt jobban álló Metz együttesére pedig a CSM gárdája vár.

Bizonytalansági faktort legfeljebb az jelenthetett, hogy kedvezőbb helyzete miatt ha úgy tetszik, a Metz maga alakíthatta a sorsát. Noha valódi tétje a franciák hazai, már korábban kieső Thüringer elleni összecsapásának nem volt – mint ahogyan a Ferencváros ludwigsburgi mérkőzésének sem – fennállt egy fontos kérdés: vajon a francia bajnokcsapat szeretné-e elkerülni az erősebbnek vélt CSM Bucurestit vagy legjobb tudása szerint teljesít, s akkor lényegében mindegy, hogy mi történik az FTC-vel Németországban?

A vasárnap Franciaországban és Ludwigsburgban egyidőben zajló események aztán megadták a választ: a Metz 30 percig csak önmaga árnyéka volt, 19–17-es vesztésre állt a Thüringer ellen, ám miután a Ferencváros is hátrányban volt, valami megváltozott a térfélcsere után: a Metz a második félidőben fordított, 35:29-re nyert, s másodikként zárt.

Elek Gábor vezetőedző – amint arra a Bietigheim elleni párharc előtt már utalást tett – igyekezett lehetőséget biztosítani azoknak a játékosoknak is, akik az utóbbi időszakban kevesebb játéklehetőséget kaptak, az FTC kézilabdázóin azonban tegnap délután erősen érződött, hogy nem számít az eredmény: akarat volt ugyan, a koncentráció mégis hiányzott, így a németek búcsúja lett édesebb a 27:23-as sikerrel.

Habár a csapat kikapott, az FTC stábja sem lehet elégedetlen: a zöld-fehéreket a legjobb nyolc között tavaly búcsúztató CSM Bucuresti az idén a Metz csapatával csap össze, a Rosztov-Don elleni párharcnak pedig – túl azon, hogy talán ez az áhított budapesti négyes döntő felé vezető rövidebb út – mindenképpen előnye, hogy Oroszországban kezdődik, tehát Budapesten ér véget.

A magyar kézilabdabarátok reményei szerint egyébként így alakul majd a Győr és az FTC idénye is (vagyis a magyar fővárosban végződik), a májusi négyes döntő eléréséhez azonban a csoportszakasz abszolválása után még egy fontos lépés maradt.

A negyeddöntő párosításai:

Játéknapok: április 6-8., illetve április 13-15.

Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica

Vardar Szkopje–FC Midtjylland

Metz HB–CSM Bucuresti

Rosztov-Don–FTC-Rail Cargo Hungaria

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!