Előző
Következő
új cikk

Külföld

Irán a BBC-t zaklatja

nepszava.hu|2018. márc 12. 15:31
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordult a BBC, hogy elérje: Irán hagyjon fel a brit médiaóriásnál dolgozó perzsa munkatársak és otthon maradt családtagjaik zaklatásával. Teherán csaknem egy évtizede fenyegeti a BBC-nél dolgozó perzsa újságírókat, akiket kémeknek és az ország árulóinak tart.

Irán a vitatott 2009-es elnökválasztást követően pécézte ki a BBC-t, amelynek munkatársai több riportot is közöltek a gyanús körülmények között megrendezett voksolásról és annak előzményeiről. Ettől kezdve a brit médiacég újságírói, operatőrei és a csaknem harminc fős stáb összes tagja nem kívánatos személy lett Iránban. A hivatalos iráni sajtóban csak „állítólagos perzsa újságírókként” utalnak rájuk, és rendre megtagadják tőlük a beutazási engedélyt az országba.

Az elmúlt csaknem egy évtizedben több tucat rokont, hozzátartozót és barátot vesztettek el úgy a Londonban dolgozó irániak, hogy a temetésre nem engedték őket haza.

Ám ez csak a jéghegy csúcsa.

A BBC perzsa részlegének munkatársai folyamatos rettegésben élnek, mikor jön a telefon, hogy egy hozzátartozójuknak fontos gyógyszerre volna szüksége, de csak akkor kaphatja meg, ha ő kilép a szolgálatból.

Nemrég az egyik fiatal kollégát azzal hívták fel Teheránból ismeretlenek, hogy hagyjon fel a BBC-nél végzett munkájával, vagy kezdjen el jelentéseket írni kollégáiról, ha még szeretné életben látni 27 éves nővérét. A fiatal nőt aznap este vették őrizetbe az iráni fővárosban. Hogy nyomatékot adjanak „kérésüknek”, a nővérét 17 napra magánzárkába csukták.

Egy másik munkatárs névtelen e-mailt kapott. Ebben megfenyegették, hogy ha nem jön el a BBC-től, baja esik a családjának. Egyszersmind megemlítették, tudják, hogy az illető 10 éves gyermeke melyik londoni iskolába jár.

Egy vezető műsorkészítő idős édesanyját azzal hívták Teheránba, hogy a fiának autóbalesete lehet Londonban, ha továbbra is a BBC-nél dolgozik. (A férfi védelmét a Scotland Yard azóta megszervezte, és egyelőre biztonságban van.)

A BBC most elégelte meg az évek óta tartó zaklatást, és fordult az ENSZ-hez. „Azért kényszerültünk erre a lépésre, mert a teheráni kormány eddig egyetlen, a helyzet tisztázására tett megkeresésünkre sem reagált” – mondta Tony Hall, a BBC főigazgatója.

Tavaly a világszervezet rapportőre feltette a kérdést Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszternek, mi az oka a BBC elleni fellépésüknek. Amennyiben az iráni kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a cég perzsa munkatársai törvényellenes tevékenységet folytatnak, ezeket hozza nyilvánosságra. Válasz azóta sem érkezett.

Irán állandó ENSZ képviselője ugyanakkor azt mondta az Emberi Jogi Tanács hétfői ülésén, hogy „nincs szó fenyegetésről, az ezzel kapcsolatos vádak megalapozatlanok.” Hozzátette: "a BBC perzsa adása nem független, és komoly pénzügyi, valamint politikai kapcsolatban áll a brit külügyminisztériummal és a biztonsági szervekkel”.

Tony Hall erre úgy válaszolt, hogy tudomásuk szerint nem a BBC az egyetlen a médiavilágban, amely zaklatásnak és kényszerítésnek van kitéve, ha Iránnal foglalkozik. "Ez a történet valójában nem csak a sajtóról vagy a BBC-ről, hanem az alapvető emberi jogokról szól” – tette hozzá a BBC főigazgatója.

Kövesdi Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!