Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ombudsman: segíteni kéne a gyermekprostituáltakat, nem büntetni

nepszava.hu|2018. márc 12. 16:36
[A+ A-]

Fotó: Robin Utrecht Fotografie

Jelenleg is szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek - írta jelentésében Székely László ombudsman. A biztos szerint a rendészeti megoldások erőltetése helyett a gyermekvédelmi rendszer szereplőit kellene megerősíteni, jobban felkészíteni, hogy a veszélyeztetettséget időben felismerjék, érdemben felléphessenek ellene.

2011-ben az országgyűlési biztos folytatott vizsgálatot a gyermekprostitúció kapcsán - Székely László ombudsman ennek végezte el utóvizsgálatát. Kiderült, minden megkeresett megyében és a fővárosban is jelen van a gyermekprostitúció. A hatályos jog pedig elkövetőként tekint a prostitúcióval érintett gyermekre, aki a felelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy e tevékenységet kényszer vagy fenyegetés hatására követte el.

Magyarországon 2015 júliusában hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt. Az ebben foglaltakat illetően, az ombudsman szerint abból kell kiindulni, hogy a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni.

Ráadásul, a kényszer és fenyegetés nehezen bizonyítható, a gyermekek nem jelentik fel az őket prostitúcióra rábíró személyeket, nem vallanak ellenük, nemegyszer a feljelentést is visszavonják. Székely azt állapította meg, hogy nem egyeztethető össze a Lanzarote-i Egyezményben foglalt kötelezettségekkel, illetve a gyermekek jogaival összefüggő visszásságot okoz, hogy a magyar szabálysértési jogban 18 és 14 év közöttiket is büntetni lehet prostitúcióért.

A jelentés szerint az állam jogvédelmi kötelezettsége, hogy az ilyen helyzetbe került és így áldozattá vált gyermekeknek hatékony segítséget nyújtson - mindezt a gyermekvédelmi rendszeren belül kell megtenni, nem pedig jogi szankciók alkalmazásával. Az áldozatok segítése, és a mostaninál jóval aktívabb, átfogó cselekvési terv nélkül nem lehet visszaszorítani a gyermekprostitúció jelenségét hazánkban.

A biztos megfontolásra javasolta a belügyminiszternek, kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását, hogy 18 év alatti személy ne legyen büntethető prostitúcióért. Felkérte az EMMI miniszterét, hogy támogassa a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket érintő gyermekprostitúciós fenyegetés visszaszorításán dolgozó szakértői munkacsoport javaslatait. Az ombudsman egy specifikus intézkedéscsomag, cselekvési terv kidolgozását is kezdeményezte, amelynek keretében figyelmet fordítanak a gyermekeket jogtudatosító általános kampányokra is. Javasolta, hogy indítsanak képzéseket, amelyek segítik a gyermekvédelemben dolgozókat a gyermekprostitúció felismerésében. Felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy tekintse át a gyermekprostitúció jelenségének kezelését érintő protokollokat, az országos szinten működtetett bűnmegelőzési programok gyermekprostitúció kérdésével kapcsolatos elemét és vizsgálja meg a megyei rendőrkapitánysági jó gyakorlatok általánossá tételét. Továbbá, tegyék mindenhol érdemivé és folyamatossá a megyei rendőri szervek és a gyermekvédelmi intézmények, különösen a gyermekotthonok közötti együttműködést.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!