Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tovább olvad a "fegyverszigor"

Népszava|2018. márc 13. 05:40
[A+ A-]

Fotó: Arina Novak/CrowdSpark

A Fehér Ház egy szövetségi bizottságot alakít, amelynek feladata lesz kidolgozni, hogyan lehet az iskolai erőszakot megfékezni, de nem fog egyetlen saját törvényjavaslattal sem előállni.

Vasárnap a Trump-adminisztráció nyilvánossá tette új javaslatait az iskolai biztonsági intézkedésekről és fegyverkorlátozásokról. Ebben egyrészt nyomást gyakorolnak az államokra, hogy lássák el fegyverekkel az iskolai személyzetet, másrészt a Kongresszust is arra ösztönzik, hogy szigorítsa a vásárlók hátterének ellenőrzését. Ugyanakkor nem támogatják a vásárlók korhatárának emelését és a gépkarabélyhoz hasonló félautomata puskák betiltását.

A Fehér Ház egy szövetségi bizottságot alakít, amelynek feladata lesz kidolgozni, hogyan lehet az iskolai erőszakot megfékezni, de nem fog egyetlen saját törvényjavaslattal sem előállni – írja washingtoni politikai lap, a The Hill. Ehelyett arra hívja fel a Kongresszust, hogy olyan törvényeket fogadjon el, amelyek szigorítják a háttérellenőrző intézkedéseket, és arra hívja fel az államokat, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek nem teszik lehetővé, hogy veszélyes emberek fegyverhez juthassanak. Az adminisztráció figyelni fog arra, hogy segítse az államokat abban, hogy alapos lőfegyver kiképzéseket tartson minősített személyeknek. Támogatni fogja azt is, hogy fegyveres testületek tagjai és egykori katonák tanári pályára lépjenek. Az Állítsuk meg az iskolai erőszakot nevű törvény egy olyan programot tartalmaz, amely felkészítené a diákokat és a szülőket arra, hogy felismerjék a jeleit, ha valaki erőszakos cselekményekre készül.

A Fehér Ház azt is kijelentette vasárnap, hogy nem fognak a lőfegyvervásárlás korhatárát felemelő intézkedéseket támogatni, noha Trump korábban kiállt mellette. Az elnök álláspontjának megváltozásában szerepet játszott a Nemzeti Fegyver Társaság (NRA) erős lobbi tevékenysége.

Chuck Schumer a Szenátus demokrata párti vezetője Twitter bejegyzésében azt írta: a Fehér Ház apró babatipegésekkel megy előre, nehogy megzavarja az NRA köreit, noha a fegyveres erőszak óriás léptekkel történő intézkedéseket tenne szükségessé. Avery Gardiner, egy fegyveres erőszak elleni kampány társelnöke szerint azok az amerikaiak, akik valóban hatásos intézkedéseket várnak, csalódtak, miután Trump elnök veszélyesen visszakozott korábbi ígéretétől.

Mint megírtuk: az Amerikai Nemzeti Fegyverszövetség pert indított Florida szövetségi állam ellen, amely módosította a fegyverbirtoklásra vonatkozó törvényeket. Rick Scott republikánus kormányzója pénteken ellenjegyezte a jogszabályt, amely 18-ról 21 évre emelte a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és kiterjesztette a hatóságok fegyverelkobzási jogkörét. A módosítás egyúttal lehetővé tette, hogy egyes tanárok és alkalmazottak - egy speciális kiképzést követően - fegyvert viselhessenek az oktatási intézményekben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!