Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem érdekelte az Eliost az OLAF-jelentés

nepszava.hu|2018. márc 13. 10:09
[A+ A-]

"Tiborcz-lámpák" Hódmezővásárhelyen - Fotó: Molnár Ádám

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hónapok óta tartó nyomozása és a magyar ügyészségnek küldött súlyos kifogásai sem fékezték az Elios lendületét tavaly. A korábban évekig Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég 2017-ben is kiemelkedő sikereket ért el a közvilágítási közbeszerzéseken – ahogy az Index fogalmaz – minimum gyanús körülmények között.

Egy országot borított fénybe az Elios, melynek tündöklése Lázár János polgármestersége idején kezdődött Hódmezővásárhelyen. Az OLAF jelentése a 2011-2015 (más források szerint 2009-2014) közötti időszak 35 közbeszerzését vizsgálta. Mindegyiknél arra jutott, hogy felmerül a visszaélés gyanúja, 17 pályázatnál pedig szervezett csalásra utaló jeleket találtak. Ezek alapján javasolták a magyar ügyészségnek, hogy bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indítson eljárást. Polt Péter hosszú vizsgálatot ígért, tájékoztatást nem, és a korábbiakkal szemben az Orbán-kormány sem töri magát, hogy nyilvánosságot adjon a közpénzek áramoltatásának OLAF által kifogásolt körülményeiről. Mintegy 13 milliárd forintot kérhet vissza a megbundázottnak tűnő magyar közbeszerzések miatt az Európai Bizottság.

A 2017-es közbeszerzéseknél az Index szerint egy nettó 1,4 milliárdos megbízást kapott a MÁV-tól az Elios, összesen 17 állomás – 11 kelet- és 6 nyugat-magyarországi – LED-világításának a kialakítására. A történetben megjelennek a korábban is kifogásolt referenciák: csak az indulhatott, akinek volt két olyan LED-es munkája az elmúlt öt évből, amelyek összesen minimum nettó 600 illetve 370 millió forintosak vagy 5600 illetve 1700 LED-es lámpa szereléséről szóltak, írja a lap. Az Elios egyetlen vetélytársa összecsapottnak tűnő, hiánypótlásban sem javított pályázattal akarta ledönteni a trónjáról az Eliost, ami megkérdőjelezheti a szándék komolyságát.

Egy másik megnyert tendert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson gyűjtött be az Elios. A mátészalkai közvilágítás korszerűsítési munkáit 262 millió forint értékben olyan vetélytársak között nyerték el, amelyekkel korábban – hárommal biztosan – többször kooperáltak, a negyedik pedig Mészáros Lőrinc egyik cégével dolgozik együtt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!