Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brit ultimátum: Putyin szerdáig magyarázkodhat a méregről

nepszava.hu|2018. márc 13. 12:03
[A+ A-]

Katonák védőruhában, a nyomozás helyszínén. Fotó: Adrian DENNIS / AFP

London szerdán válaszintézkedéseket jelent be Boris Johnson brit külügyminiszter szerint, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre, írja az MTI.

A támadást Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követték el, idegméreg felhasználásával.

Boris Johnson keddi nyilatkozatában megerősítette: a brit kormány kedd éjfélig várja Moszkva magyarázatát arra, hogy miként használhatták az elkövetők a Wiltshire megyei kisvárosban a Novicsok idegméreg-hatóanyagot. Theresa May brit miniszterelnök előző este, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint ezt az orosz fejlesztésű idegmérget használták Szkripal és lánya megmérgezéséhez.

Az ügyben az Európai Unió is kiállt Nagy-Britannia mellett. "Rendkívül fontos, hogy a felelősök világosan lássák, Európa egyhangúlag és rendíthetetlenül támogatja a tettesek felelősségre vonását" - emelte ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Oroszország "nem bűnös"
Oroszország "nem bűnös" - jelentette ki az orosz külügyminiszter kedden Moszkvában, írja az MTI. Szergej Lavrov szerint Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében, holott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet egy ilyen szer alkalmazásával gyanúsít. Lavrov szerint London megtagadta Moszkvától a méreganyaghoz való hozzáférést, amit az orosz kormány az után kérelmezett, hogy brit vezetők kijelentették: a mérget Oroszországban állították elő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!