Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Hárít az atomfelügyelő

Népszava|2018. márc 14. 05:20
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Semmilyen kivetnivalót nem lát a hazai nukleáris létesítményeket felügyelő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula abban, hogy három munkatársa korábban az ellenőrzési körükbe tartozó Paks 2-es fejlesztés megbízásából szakértői tevékenységet végzett – derül ki Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse nyílt levelére adott, a hatóság honlapján közzétett főigazgatói válaszból.

A bővítésellenes környezetvédők a Paks II. Zrt. korábban kiperelt anyagai alapján arra jutottak: az állami társaság jogelődje 2013 elején 9,6 millió forintos keretszerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjával „közreműködés a szakértői testület munkájában” az új blokkokkal kapcsolatos feladatok „támogatásához” tárgyában. E munka oroszlánrészét OAH-alkalmazottak, így Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes – akkori felügyeleti főosztályvezető -, Babics Péter nukleáris biztonsági felügyelő, valamint Tóth András végezte. Perger András kiemeli Hullán Szabolcs szerepét, aki ma is felügyeli a – korábban neki áttételesen fizető – Paks 2 engedélyezését. A kampányfelelős ezt követő nyílt levelében felveti, hogy az általa feltártak sérthetik a befolyásmentes hatóságot elváró EU-elveket. (A függetlenséget a hazai szabályok is megkövetelik.) A főigazgatótól a helyzet tisztázását és a hasonló események jövőbeni kizárását követelte.

A főigazgató a jelek szerint kevéssé vevő az ötletre. Számára az, hogy munkatársai a tanácsadást az MTA-n keresztül végezték, máris eloszlatja az összeférhetetlenség lehetőségét. Rögzíti: a szakértői testület a megnövelt biztonsági követelményeken dolgozott, ami egybevág úgy az ország, mint az OAH érdekeivel és nem kérdőjelezi meg a résztvevők pártatlanságát. Mivel pedig a munkát szabadidejükben végezték, Fichtinger Gyula a díjazásban sem lát kivetnivalót. A tevékenység a engedélyezéseket megelőzte; utóbbiban ma csak egyikük - vélhetőleg Hullán Szabolcs - érintett. Az OAH munkatársai tevékenysége ma se összeférhetetlen, azt a szabályok biztosítják, függetlenségük sose csorbult, amit a lakosság is elismer – szögezi le Fichtinger Gyula.

Kérdésünkre Perger András közölte: vizsgálják a további lépések lehetőségét.

Túlrezgett
Hétfőn a paksi hármas blokk 6. turbinájának rezgésvédelme miatt jelentős mértékben le kellett szabályozni az egység teljesítményét - közölte az OAH. Kedd hajnalban már visszaállt az eredeti működés. Az okokat még vizsgálják. Az eseménynek biztonsági hatása nem volt.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!