Előző
Következő
új cikk

Belföld

Farkas Flóriánnal teljes a Békemenet

Népszava|2018. márc 14. 05:06
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Ingyen is szállítják az embereket a Békemenetre, vagyis a szervezők, bár nem tudni, milyen pénzből, nem spórolnak, hogy erőt mutatva támogassák meg a gyengülő Fideszt.

Ami késik, nem múlik. Előző cikkünkben szóvá tettük, a korábbiaktól eltérően a Fidesz eddig nem kérte fel híveit, vegyenek részt a Békemeneten. Most már azonban senkinek nem lehet hiányérzete: Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden bejelentette, hogy a Fidesz csatlakozik a március 15-i, csütörtöki – lengyel vendégtüntetőkkel kiegészülő – felvonuláshoz. A Békemenet résztvevői a budai oldalról, a Bem térről mennek át a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor kormányfő beszédét.

Csatlakozott a Békemenethez a KDNP, ha pedig még ez se lenne elég, a Lungo Drom is. Utóbbinak Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos az elnöke, aki – kinevezési papírja szerint – Orbán Viktor irányításával végzi tevékenységét. Farkas Flórián az a roma politikus, aki sorozatos korrupciógyanús ügyei után nem selyemzsinórt, hanem biztos befutó parlamenti helyet kapott a Fidesztől a párt listáján.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője lapunknak nyilatkozva nemrég azt mondta, hogy az újbóli Békemenet megszervezését Bayer Zsolttal, a Magyar Idők publicistájával ketten találták ki: így reagálnak arra, hogy a Fidesz jelöltje váratlan vereséget szenvedett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A Csizmadia László-féle Civil Összefogás Fórum (CÖF) ellenben állította, hogy a vásárhelyi eredménytől függetlenül, hetekkel korábban bejelentette a rendezvényt.

Feltűnő volt, hogy a Bayer-Bencsik páros és a CÖF, elvileg egymástól függetlenül, ugyanazt a helyszínt és időpontot (Bem tér, déli 12 óra) szemelte ki. Talán sosem tudjuk meg, ki volt a valódi ötletgazda, de ennek már nincs is jelentősége. Szervezők közötti nézeteltéréseknek már nyoma sincs, stílszerűen: szent a béke. A kormánypárti felvonuláson Bayer Zsolt és Csizmadia László is felszólal.

A programban szerepel többek között az ötvenhatos Wittner Mária, volt fideszes parlamenti képviselő is. Wittner „saját készítésű szimbolikus lengyel zászlót” ad át Tomasz Sakiewicznek, a Gazeta Polska főszerkesztőjének. A jelenet ismerős lehet: 2007 augusztusában, a később feloszlatott jobbikos Magyar Gárda avatásán is Wittner Mária volt a „zászlóanya”.

A Békemenet pontos időpontjával van egy kis kavarás. Bár a Fidesz kommunikációs igazgatója 12 órára hívta a kormánypárti szimpatizánsokat, a szervezők közben fél órával előbbre hozták a kezdést. Aki délre érkezik, a jelenlegi forgatókönyv szerint jól lekési Csizmadia László beszédét.

A CÖF büszkén hirdeti magáról, hogy „nem külföldről támogatott szervezet”. A Magyar Liberális Pártot azonban inkább érdekelné, hogy a százezresre tervezett újabb menetelésre és a Fidesz nagygyűlésére milyen pénzből szállítják a híveket. Sajtóinformációk szerint ugyanis szerte az országból és határon túlról is ingyenesen viszik majd a tüntetőket Budapestre.

Civil programokra a CÖF korábban – a kormány jóváhagyásával – több mint 500 millió forintot kapott az állami MVM-től. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy „magukat civilnek hazudó szervezetek” adóforintok százmillióit költik a közvélemény félrevezetésére. A liberális párt tudni szeretné azt is, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány kampányának támogatásán kívül a CÖF végez-e bármilyen, valóban közhasznú tevékenységet.

Kutyapárti konkurencia
A fideszes vonulók nem maradnak magukra, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jóvoltából alternatív Békemenetet is tartanak Budapesten. Az eredetileg meghirdetett gyülekezési helyszín módosult, a Blaha Lujza tér helyett az Oktogon lesz. A kezdés időpontja viszont változatlan: március 15-e, déli 12 óra. Cikkünk írásakor ötezren jelezték a Facebookon, hogy mennek az MKKP rendezvényére.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!