Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tudja a "nép", hogy Orbán és Tiborcz van az Elios-botrány mögött

nepszava.hu|2018. márc 14. 09:22
[A+ A-]

Forrás: Facebook

Az emberek négyötöde hallott az Elios-botrányról, és a túlnyomó többség nem hiszi, hogy az Európai Unió Csalás Elleni hivatala (OLAF) jelentése brüsszeli kampányhúzás lenne – írta a 24.hu, az IDEA Intézet felmérése alapján.

Mint többször megírtuk, az OLAF 35 olyan közvilágítási tendert vizsgált, amelyekben a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Zrt. nyert, és ezeknél visszaélések nyomaira bukkantak. 17 esetben szervezetten csalhatott a miniszterelnök vejének cége, és az OLAF arra kérte a magyar hatóságokat, vizsgálják meg, nem áll-e fenn a bűnszervezetben elkövetett csalás vádpontja. A kár összesen 13 milliárd forint, amelyeket elcsalt tenderekkel szereztek meg.
Az IDEA többek között azt kérdezte a válaszadóktól, hogy hallottak-e az Elios Zrt. közbeszerzési botrányáról. A válaszolók 81 százaléka hallott róla, 19 százaléka nem, 79 százalék viszont azt is tudta, hogy Tiborcz István érintett a botrányban, csupán 21 százalék nem hallott erről.

A közvélemény-kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók mennyire értenek egyet azzal, amit a kormány hangsúlyozott, miszerint az OLAF-jelentés csak a választási kampánynak szól. A válaszadók 58 százaléka ezzel egyáltalán nem értett egyet.

Ezen túlenően megkérdezték azt is, hogy mit kellene tenni az Orbán-kormányok alatt meggazdagodó Fidesz-közeli vállalkozók vagyonával az ellenzék győzelme után: 55 százalék szerint törvényes úton el kell kobozni a törvénytelenül szerzett vagyont, 20 százalék szerint államosítani kell, 6 százalék különadóval sújtaná, 5 százalék pedig jóvátételi adót vetne ki rá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!