Előző
Következő
új cikk

Külföld

Űrhadsereg létrehozásáról beszélt Trump

nepszava.hu|2018. márc 14. 11:01
[A+ A-]

Donald Trum a Miramar légitámaszponton, ahol az "űrerő" létrehozásáról is beszélt. Fotó: Yichuan Cao / ANADOLU AGENCY

Űrhadsereg létrehozásának lehetőségéről beszélt Donald Trump amerikai elnök kedden, írja a Washington Post. Trump egy légitámaszponton elmondott beszédében azt hangsúlyozta, új nemzetstratégiai terve szerint a világűr is harci terület lehet, így a légierő mintájára egy "űrerő" létrehozását tervezi. Mint fogalmazott, ezt először viccnek szánta, de aztán megtetszett neki az ötlet.

Mindez sértheti a Világűr szerződést (Outer Space Treaty), melyet 1967-ben írt alá az Egyesült Államok. A szerződés megtiltja fegyverrendszerek és katonai létesítmények felállítását a Holdon és más égitesteken, illetve tömegpusztító fegyverek Föld körüli pályára állítását. Ugyanakkor a szerződéshez nem tartoznak szankciós mechanizmusok, így a gyakorlatban nincs akadálya annak, hogy az Egyesült Államok fegyverkezzen az űrben.

Mint az Atlantic írja, hasonló ötlet legutóbb tavaly júliusban merült fel, ám akkor a Pentagon a költségvetés szűkössége miatt ellenállt. Már 2000-ben is fontolgatta az Egyesült Államok a légierő bővítését egy "űrhadtesttel", ám az ilyen irányú folyamatok megakadtak a 2001-es terrortámadás, majd az afganisztáni és iraki háború következtében.

Trump keddi felvetését a Fehérház és a Pentagon szerdáig még nem erősítette meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!