Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elbukhatatlan körzetet bukott Trump pártja

Népszava|2018. márc 14. 16:36
[A+ A-]

Fotó: AFP/ Nicholas Kamm

A republikánusok már a legrosszabbtól tartanak, ősszel kisebbségbe kerülhetnek a Kongresszusban.

A Demokrata Párt az utóbbi tizennégy hónap legnagyobb politikai meglepetését okozta az Egyesült Államokban. A Pennsylvania állam 18-as választókörzetében tartott időközi választáson Christopher Lamb a jelek szerint megverte a toronymagas esélyesnek tartott Rick Sacconét. Donald Trump 2016 novemberében még húsz százalékos fölénnyel nyert a körzetben, ahol a Demokrata Párt korábban többször nem is indított senkit, annyira reménytelennek tartotta a főleg fehér fizikai munkások által lakott választókerületet.

Lamb a szavazatok összeszámlálása után 113.813 – 113.186 arányban, azaz 627 vokssal vezet. Hivatalosan csak azért nem nyilvánították még győztesnek, mert még várnak a levélben föladott szavazatokra. Ezek korábban rendre a Demokrata Párt jelöltjeinek kedveztek, úgyhogy a papírforma szerint a 435 fős alsóházban az ellenzék eggyel csökkentette eddigi 45 fős hátrányát. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy ha alig másfél év alatt ennyire megváltozott a politikai hangulat, akkor a konzervatívok a novemberi választásokon egész sor olyan körzetet is elbukhatnak, amelyek eddig bombabiztosnak számítottak. A Republikánus Párt máris megkezdte a kárelhárítást, egy a CNN-nek név nélkül nyilatkozó politikus azt mondta, megkönnyebbültek, hogy nem veszítettek utcahosszal, ezt egyelőre elfogadható eredménynek tartják. 

Saccone oldalán az elmúlt hetekben kampányolt Trump elnök, a legidősebb fia, Donald Jr. Mike Pence alelnök és sok más kormányzati potentát. Lamb mellett ezzel szemben csupán a pennsylvaniai származású Joe Biden volt alelnök tűnt föl. A 31 éves férfi nem tekinthető éppenséggel baloldali liberálisnak: a tengerészgyalogságnál volt ügyész, ennek megfelelően támogatja a polgárok fegyvertartását, és a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva helyesli a Trump által az acél- és alumínium importra kivetett különadót. A helyzet pikantériája, hogy a 18-as körzetet ősztől felosztják két másik választókerület között, így Lamb és Saccone újból indulhat – és mégsem kell újra megküzdeniük egymással. A 18-as körzet eddigi képviselője, az élet szentségét hangoztató Tim Murphy azután mondott le, hogy kiderült, abortuszra beszélte rá a szeretőjét.

H. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!