Előző
Következő
új cikk

Választás 2018

Karácsony Gergelyék Brüsszelben

Népszava|2018. márc 19. 15:27
[A+ A-]

Forrás: Ujhelyi István/Facebook

Európai uniós biztosokkal, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőivel és az Európai Szakszervezeti Szövetség képviselőivel tárgyalt, illetve tárgyal Brüsszelben Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A politikust Jávor Benedek és Ujhelyi István EP-képviselők hívták meg az EU székhelyére, ahol találkozott a belga fővárosban élő magyarokkal is. 

Európai uniós biztosokkal, az Európai Parlament szocialista és zöldpárti frakcióinak a vezetőivel és az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával tárgyal hétfőn és kedden Brüsszelben Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A politikust Jávor Benedek és Ujhelyi István EP-képviselők hívták meg az EU székhelyére, ahol este fórumon találkozott a belga fővárosban élő magyarokkal.

“Azért jöttem Brüsszelbe, hogy megerősítsem a tárgyalópartnereimnek: a magyar választók április 8-ikán egy olyan kormányt juttathatnak hatalomra, amely nem ellopni, hanem felhasználni akarja az európai uniós pénzeket” — mondta Karácsony magyar újságíróknak. Hozzátette, hogy az általa vezetett kormány hathatós korrupcióellenes intézkedésekre készül, és csatlakozni fog az Európai Főügyészi Hivatalhoz, amely nyomozati és vádhatósági eljárásokat folytathat az Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ügyében. (Eddig 21 tagállam jelentette be, hogy a várhatóan jövőre felálló uniós intézmény tagja kíván lenni.) A miniszterelnök-jelölt szerint a közösségi forrásokat az emberek jólétének javítására és szociális biztonságának erősítésére fogják fordítani. “Azt szeretnénk, ha a magyar kormányt büntetnék meg a magyar választópolgárok, és nem a magyar választópolgárokat az Európai Unió” — mondta Karácsony Gergely arra a kérdésünkre, hogy támogatná-e a súlyos szankcionálási lehetőséget is tartalmazó 7. cikkelyes eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje — akit elkísért Brüsszelbe Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető — hétfőn tárgyalt Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztossal. Kedden találkozik Corina Cretu regionális politikáért felelős bizottsági taggal és Navracsics Tibor oktatási és kulturális biztossal.

Karácsony Gergely hétfő esti brüsszeli fórumán az MSZP-Párbeszéd választási esélyeiről és programjáról tájékoztatta a mintegy 60-70 fős közönséget. Többen firtatták a baloldali pártok, illetve a Jobbik együttműködésének lehetőségeit. A politikus szerint kormányzati összefogásra nem, de egy alkotmányos együttműködésre készen állna a Jobbikkal az általa képviselt pártszövetség. Mint kifejtette, Orbán illegitim közjogi rendszerét nem lehet jogállami eszközökkel megszüntetni. Karácsony kérdésekre válaszolva úgy vélte, hogy a hátralévő kevesebb mint három hétben még létrejöhet a választási megállapodás a demokratikus ellenzéki oldalon. A sikerhez szükséges 50 egyéni körzetből 40-et elvihet a baloldal — mondta, és arra kérte a brüsszeli magyarokat, hogy regisztráljanak a külképviseleten történő szavazásra.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!