Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Havazás - Az E.On-nál még zajlik a helyreállítás

Népszava|2018. márc 19. 20:00
[A+ A-]

Jelenleg még 3600 ügyfele áramszolgáltatásának helyreállításán dolgozik az E.On, várhatóan az éjszakai órákig – tudtuk meg a német hátterű áramszolgáltatótól. Az időjárás változása, esetleges újabb hibák még kihatással lehetnek erre, de mindent megtesznek azért, hogy az éjszakai órákra legfeljebb külterületi részek, zártkertek, nyaralók maradjanak – tették hozzá.

Közel 300 szerelővel dolgoznak és szorosan együttműködnek a katasztrófavédelemmel és a tűzoltósággal a szolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében. Szombat reggelre 46 ezer ügyfélnél okozott áramszünetet a viharos időjárás, amely az E.On szolgáltatási területén leginkább Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyét érintette, ezért oda szerelőket csoportosítottak át. Az érintett terület közel 200 pontján sérült a villamos hálózat, több mint 30 oszlop tört el és számos vezeték elszakadt.

A meghibásodásokat jellemzően a vezetékekre rakódó jég, rendkívüli súlyterhelést okozó vezetékszakadások és nagy számú oszloptörés okozza. A javítást hátráltatja, hogy a felázott sáros talajban sok esetben csak speciális lánctalpas járművel közelíthetőek meg a hibahelyek, illetve lehetséges a javításhoz szükséges anyagok és eszközök helyszínre szállítása. Egy-egy vezetékszakaszon jellemzően 3-4 különböző ponton is sérült a villamos hálózat.

A Nemzeti Közművek (NKM) villamoshálózat-elosztó társaságának szolgáltatási területén, az időjárás által a villamoshálózaton okozott hibák helyreállítása már megtörtént – közölte lapunkkal a dél-magyarországi rendszert üzemeltető állami NKM. Az időjárás előrejelzések alapján készenlétet tartottak kollégáik, így azonnal meg tudták kezdeni a helyreállítást. Az NKM áramhálózatán főképp farádőlések és vezetékszakadások fordultak elő. Ezeket szakembereik pár órán belül elhárítottak. Az Elmű-ÉMÁSZ területén nem tapasztaltak gondokat – tudtuk meg Boross Norbert szóvivőtől.

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!