Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ismét blokkolta a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságot

nepszava.hu|2018. márc 20. 13:24
[A+ A-]

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Németh Szilárd és társai megint csak távolmaradásukkal akadályozták meg, hogy az ellenzék ezúttal a Kósa-botrány kapcsán információkat kérhessen a szolgálatoktól. Az indok teljesen értelmetlen. Illetve: Soros.

Már sokadjára dobta be a Fidesz azt a trükköt, hogy a kormánypárti képviselők távolmaradásával akadályozta meg, hogy a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága működhessen.

Németh Szilárd alelnök vezette kormánypárti képviselők ezúttal már arra sem vették a fáradtságot, hogy előzetesen, levélben értesítsék a távolmaradásukról Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnököt. A fideszes képviselők híján a bizottság ismét határozatképtelen lett, a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői pedig így nem válaszoltak az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Kisstílű és botrányos amit a Fidesz-KDNP csinál” - mondta Molnár Zsolt - „Legyen kampányidőszak van nem, a Fidesz KDNP képviselőinek itt kellene ülni!" A bizottsági elnök utalt rá: ősz óta a kormánypárti képviselők menetrendszerűen a távolmaradásukkal akadályozzák meg, hogy a kormánypártra kényes ügyekkel foglalkozhasson a nemzetbiztonsági bizottság. Molnár szerint ugyanakkor erősen leegyszerűsödött a helyzet azzal, hogy a fideszesek nem jöttek el. 

Hallgatás beleegyezés” - fogalmazott Molnár Zsolt, aki szerint a sorra távol maradó, vagy az ülésekről kivonuló kormánypárti képviselők lényegében elismerik, hogy bűnösek a Kósa-ügyben, a 1300 menekült eltitkolt befogadása, a letelepedési kötvények ügyében, vagy a Hódmezővásárhelyi polgármester gépére telepített kémszoftver ügyében.

A bizottsági elnöke leszögezte: a választásokig még összehívja a bizottságot, illetve a függőben maradt kérdésekről, így a Kósa-ügyben is írásban kér tájékoztatást az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Magyar Nemzeti Banktól.

Szél Bernadett arra lett volna kíváncsi, hogy Kósa Lajos – aki közben a honvédelmi bizottság elnöke volt – jelezte-e a szolgálatoknak, hogy milyen ügybe keveredett, ám az AH főigazgatója is csak úgy reagált, hogy mivel a bizottság határozatképtelen, így nem adhatott erről felvilágosítást.

A Fidesz-frakció kedden rövid közleményben tudatta, hogy Soros miatt nem ment el a bizottsági ülésre, mondván: mivel Szél Bernadett a Soros-hálózathoz kötődik, ezért amíg a politikusnő a bizottság tagja, addig a képviselők nem tárgyalnak a Soros Györggyel kapcsolatos napirendi pontot a bizottság ülésén.

A Fidesz közleménye teljesen értelmetlen: a Kósa Lajos ügynek nincs semmiféle köze a Soros Györgyhöz. Ugyanakkor a Fidesz képviselők korábban jó pár alkalommal részt vettek olyan ülésen, ahol viszont Soros György volt a terítéken, ám akkor valamiért még nem zavarta Németh Szilárdot és társait Szél Bernadett jelenléte.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!