Előző
Következő
új cikk

Belföld

Üzentek Szita Károlynak - Menni kéne

Népszava|2018. márc 20. 16:19
[A+ A-]

Népszava fotó

Lemondásra szólították fel Szita Károly kaposvári polgármestert a parlamenti ellenzéki pártok helyi képviselő-jelöltjei. Az ellenzéki politikusok mindannyian egyetértettek, a fideszes városvezetőnek ügynökmúltja miatt nemcsak a somogyi megyeszékhely éléről, de a hazai közéletből is távoznia kellene.

- Szombat óta újabb dokumentumok bizonyítják Szita Károly ügynökmúltját – mondta a keddi, kaposvári, négypárti sajtótájékoztatón Kerepesi Tibor, az Együtt képviselő-jelöltje, utalva a Magyar Nemzet hétvégi cikkére: a lap dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek bizonyítják, Szita Károly Krakus Péter fedőnéven – az akták szerint hazafias alapon, magára nézve megtisztelőnek tartva a feladatot, s lelkesen - jelentett nemcsak környezetéről, hanem még saját családjáról is a megyei rendőr-főkapitányság III/II-es ügyosztályának. – Éppen ezért felszólítjuk a polgármestert, távozzon Kaposvár éléről!
Kerepesi Tibor hozzátette, az ügynökmúlt a rendszerváltás óta probléma közélet problémája, hiszen a mai napig is zsarolhatóak múltjukkal, akiket annak idején beszerveztek. Ugyanerről beszélt Busa József, az LMP helyi jelöltje, aki megjegyezte, pártja 17-szer kezdeményezte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát – mindhiába. - A következő parlamenti ülésnapon az LMP ismét felveti a kérdést – jelentette ki Busa József, aki emellett megjegyezte: Szita Károlynak bocsánatot kell kérni mindazoktól, akikről jelentett és ártott nekik.

- Egy városvezetőre normális esetben felnéznek a városlakók – mondta László Imre, a DK képviselőjelöltje -, jelen esetben viszont az ügynöki múlt és a puha gerinc ezt lehetetlenné teszi. Idézném Szita párttársát, Lázár Jánost, úgy véli, aki az MSZMP tagja volt, az 1989-ig azon dolgozott, hogy megakadályozza a magyarok szabadságvágyát és önrendelkezési jogát. A jelenlegi hatalom tagjai közül többek között Fónagy János, Pintér Sándor, Tállai András vagy éppen Matolcsy György is közéjük tartozott, ahogyan minden ügynök is.

Takács Richárd, a Jobbik megyei közgyűlési képviselője amellett, hogy egyetértett az előtte felszólalókkal, bejelentette, hogy szerda délután az ellenzéki pártok a civil szervezetekkel közösen demonstrálnak a városháza előtt, hogy Szita Károly mondjon le hivataláról.

Szembenézésre kéri Szitát a volt ügynök

Szita Úr, a lelkiismeretet nem a saját szavaink tisztítják meg, hanem az igazság. Tudom, milyen vasbörtön a múlt, de kérem, higgye el, míg élünk, soha nem késő szembenézni a hibáinkkal, bűneinkkel – írta a kaposvári polgármesternek saját Facebook-oldalán Morvay Péter, a Hetek főszerkesztője, aki 1985. és 1987 között maga is ügynökként dolgozott a III/III-as ügyosztálynak. Szomorúan olvastam nyilatkozatát a nyilvánosságra került dokumentumokkal kapcsolatban. Ön arra hivatkozik, hogy tiszta a lelkiismerete, mindazzal kapcsolatban, amit 1980 és 1989 között tett. (…) Az igazság ellen úgysem tehetünk semmit, egyszer mindnyájunknak számot kell adni arról, amit tettünk. És ha megteszi, Ön nem csak saját magának tesz jót, hanem mindenkinek, mert Magyarország egyik legnagyobb adóssága a múlttal való őszinte szembenézés. Így összekeveredik a jó a rosszal, a múlt a jelennel, töretlenül folytatódnak a hálózati karrierek: ahogy az Ön beszervezőjét is kitüntették a rendszerváltás után, az én beszervezőmet is előléptették. Ezért van felelősségünk a hazánk iránt is, politikusnak, közszereplőnek, magánembernek egyaránt.

Vas András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!