Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Értünk tüntetnek

Népszava|2018. márc 21. 06:05
[A+ A-]

A Független Egészségügyi Szakszervezet arra szólít fel, hogy március 24-én Budapesten demonstráljunk az egészségügyben, a szociális ellátásban dolgozók mellett.

Annak ellenére, hogy Magyarországon is alapvető jog az egészségügyi és a szociális ellátáshoz, a mentéshez való megfelelő hozzáférés, ezt a kormány nap mint nap elfelejti. A döntéshozókat nem érdekli, hogy a kórházakban minden további, a létszámnorma feletti beteg megnöveli a személyzet munkaterheit. Valamilyen ellátás elmarad, vagy hibát követ el a dolgozó. Csökken a betegelégedettség, nő a fertőzés veszélye, a pszichiátriai beteg és környezete veszélybe kerül. Eközben az orvosok, ápolók több intézményben is dolgoznak különböző jogviszonyokban, így nem csoda, ha megjelenik a kiégés, a pályaelhagyás. Az ápolók korfája idősebb lesz, az új belépőket nincs, aki tanítsa.

A szakmai konferenciák állandó témája, hogy romlott a betegbiztonság. De dolgozói biztonság sincs: fogalomköre kimerül a tűszúrásos balesetek számlálásában. De senki sem törődik mondjuk azzal a két ápolóval, akiknek egy 60 ágyas osztályon kell biztonságosan dolgozni, orvosi jelenlét nélkül. Az intézmények felsővezetői csak csukott ajtó mögött mernek kritikát mondani, vagy azt meghallgatni. A szociális ellátásban az ápolók azt találgatják, ha egy túlsúlyos beteget kell két embernek megemelni az otthonában, azt vajon melyikük „normájába” lehet beleszámítani.

A nálunk boldogabb országokban tudják, hogy megfelelő személyzettel szignifikánsan magasabb a betegek gyógyulási esélye. Ott a dolgozók szavát meghallgatják, részt vehetnek a döntéshozatalban. Ott a hatalom magától is megérti annak szükségességét, hogy minden szakembert képviselő szervezet jelen legyen a bértárgyalásokon, és legyenek szakmai egyeztetések. Akik szombaton tüntetni mennek, megértették, hogy ami itt folyik az egészségügyben és a szociális ágazatban, az demoralizálja és veszélyezteti a szakmai értékeket.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az utolsó pillanatban „ellépett” a demonstrációból. Közleményükben úgy vélik, a tüntetés teret ad a politikai pártoknak, hogy az egészségügyi dolgozók helyzetét kihasználják. Ők csak később akarnak egy új kormánnyal tárgyalni. Azok a szakemberek viszont, akiknek nap mint nap a hivatás értékei és a személyes értékek között kell választaniuk, mégis kimennek az utcára. Mert az egészségügy hibás menedzselése, a dolgozók megbecsülésének hiánya miatt az ellátás egyre rosszabb és rosszabb. Már senkinek sincs ideje várni, remélni.

Hiányzik a rend és felelősség, az ellenőrzés és számonkérés iránti igény, mindaz, amit az államtitkárságnak saját magán és háttérintézményein kellene elkezdeni. Miért nem kapja meg egy családorvos mellett dolgozó asszisztens 2014 óta a kiegészítő szakdolgozói díjazását? Hogy fordulhat elő, hogy akár egyetlen egy szakember ne kapja meg a számára már kialkudott összeget? Mennyire taksálja az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat a hatalom?

Meg kellene végre érteniük, hogy a 24-én tüntetőket emberként kellene kezelni, nem pedig objektumként, két lábon járó robotként, akiket manipulálni tudnak. A társadalomnak pedig minden nap meg kellene ölelnie őket, és büszkén ott kellene állnia mögöttük. Akik az egészségügyért felelősséget éreznek, azoktól a jó erkölcs azt kéri, gyűjtsék össze a bátorságukat, tegyék félre a félelmeiket. Álljanak ki magukért, a betegekért, a gondozottakért, minden rászorulóért.

Rozsos Erzsébet ápolásetikus