Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vízben áll a Balaton - Nem viccelünk

Népszava|2018. márc 21. 05:15
[A+ A-]

A szerző felvételei

Harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el a Balaton több településén is. Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, a legnagyobb gond a Dél-Alföldön van.

Több mint száz ingatlant, és vagy fél tucat utcát veszélyeztet a Balaton, valamint a tó extrém magas vízállása miatt a belvíz Balatonfenyvesen, ahol napok óta két szivattyú dolgozik éjjel-nappal, hogy a még nagyobb károkat megelőzzék.

Noha a tó magas vízállása miatt a Sió-zsilipet február elején, 124 centiméteres vízszintnél megnyitották, s az elmúlt időszakban már maximális kapacitással, azaz másodpercenként 60 köbméterrel eresztik le a Balaton vizét, a csapadékos időjárás és az olvadás miatt jelenleg már 132 centiméter az átlagszint. Ami a széllel párosulva azt jelenti, a nyugati medencében az alacsonyabban fekvő településeket elöntötte a tó.

- Nálunk lassan normalizálódik a helyzet, mert szélcsend volt – mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. – Szivattyúznunk kellett néhány helyen, az alacsonyabb részeken a telkek víz alatt állnak, s akad olyan utcánk is, ahol tíz centiméteres a víz, de ha ennyivel megússzuk, elégedettek leszünk.

Máriafürdőn harmadfokú készültséget rendeltek el, ahogy Balatonfenyvesen is, ahol a korábbi évekhez képest is rosszabb a helyzet.

- Ennyi víz még sohasem jött ki – állította Lombár Gábor polgármester. – Több mint száz ingatlan áll víz alatt, a házakban egyelőre nem esett kár, de ha marad a mostani állapot, komoly bajok lesznek.

A polgármester hozzátette, nekik külön probléma, hogy a Nagyberekből is feléjük emelik át a belvizet, melyet az autópálya miatt kezelni kell, így szerencsés esetben, napsütéses jóidő esetén is hetekbe telik, míg eltűnik a víz a településről.

- Fogalmunk sincs, mekkorák lesznek a károk, melyeket vélhetően nekünk kell majd kifizetnünk – mondta Lombár Gábor. – Korábban is akadt vis maior problémánk a magas vízszint miatt, s akkor sem kaptunk pénzt, arra hivatkozva, van tartalékunk…

Belvíz országszerte
Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága. A korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz. Ráadásul várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel - elsősorban az észak-keleti tájakon - még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld. Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt.

Vas András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!