Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Mészáros Lőrinc lemaradt, ez a cég viszi a Telenort

nepszava.hu|2018. márc 21. 08:44
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

 Egy cseh vagyonkezelő cég veszi meg a telekommunikációs cég régiós csoportját. A felcsúti polgármesternek csak a hazai mobilszolgáltatóra lett volna elég pénze.

A telekommunikációs szakmai köröket nem lepte meg, hogy a leggazdagabbnak tartott közép-európai nagyvállalkozó, a cseh 54 éves, Petr Kellner társasága veheti meg a Telenor balkáni érdekeltségeit. A hazai közvéleményt ennél jobban érdekelte, hogy ennek a csomagnak a része lesz-e a második számú magyar mobilszolgáltató. Ugyanis, mint emlékezetes nemrégiben Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó felcsúti polgármester, Orbán Viktor kedvence is érdeklődött a társaság eladása iránt, de számára csak a magyarországi leány volt az érdekes. Ennek az az oka, hogy még a hozzá közelálló, illetve érdekeltségi körébe tartozó pénzintézetek sem lennének pillanatnyilag képesek arra, hogy egy ekkora vállalatcsoportot egymaguk kivásároljanak.

Egy, az ügyletet közelről figyelő szakember a Népszavának elmondta, hogy a Petr Kellner többségi tulajdonában álló Első Privatizációs Alap (PPF) Csehországban a magánosítás formájaként alkalmazott kuponos privatizáció nyomán jött létre, s alapozta meg az üzletember 15,5 milliárd dollárra becsült vagyonát, amelynek méretét azzal tudjuk érzékeltetni, hogy a világ dollármilliárdosainak rangsorában - a Forbes magazin értékelése szerint - a 88. helyen áll. (A leggazdagabb magyar Csányi Sándor ugyanezen lista 1999. helyezettje a maga egymilliárd dollárjával.) A 100 ezer cseh koronával alapított PPF-et úgy építette fel Petr Kellner, hogy üzlettársaival együtt 20 millió korona hitelt vett fel, így hazája magánosított vagyonának 3 százaléka lett az övék. (A vagyonkezelő cég összesen 247 állami társaságot privatizált.) A PPF elsősorban a pénzügyi szektorhoz vonzódik, amit alátámaszt az is, hogy a legnagyobb cseh biztosító a Česká pojišťovna-ban megszerzett tulajdonrészének gyarapításával tudták igazából tovább duzzasztani vagyonukat.

Forrásunk a PPF-et főként pénzügyi befektetőnek tekinti, amelyik - leginkább haszonnal -, adja-veszi a cégeket. Egyik kereskedelmi televíziós csatornájuknak amerikai, gyógyszergyáruknak pedig a francia Sanofi cég lett a tulajdonosa. Ugyanígy dobra verték kiskereskedelmi hálózatukat és a lottócégüket is.

A PPF Magyarországon sem ismeretlen, a Home Credit mint hitelnyújtó vállalkozás terjeszkedik. Ez a társaság megvetette a lábát több ázsiai országban, fő terepe Kína, de jelen van Indiában és Indonéziában is. Az érdekeltségükbe tartozó Rockaway Capital mall.hu elnevezésű portáljuk Magyarország második legjelentősebb e-kereskedelmi vállalkozása, amely térségünk vezető cége kíván lenni. Emellett 2017-ben 6 millió euróért megvették a hazai fizetési megoldás-fejlesztő Barion Payment Zrt.-t is.

A PPF a szerdán bejelentett felvásárlás révén négy országban - Bulgáriában, Szerbiában, Montenegróban, illetve Magyarországon - működő Telenor-leányokat vesz meg, a Csehországban és Szlovákiában már a birtokukban lévő mobilszolgáltató, az O2 mellé.

Informátorunk szerint valószínűleg arra vállalkoznak, hogy tőkét vonnak be a megszerzett cégcsoportba, korszerűsítik a szervezeti felépítését, majd ezt követően jelentős haszonnal továbbadják a cégcsoportot egy szakmai befektetőnek. Úgy tudjuk, hogy a Telenor a PPF mellett még egy komoly befektetőtől kapott ajánlatot, de többekkel is tárgyaltak. Mészáros Lőrincék igyekezete azért nem lett eredményes, mert mint említettük, csak a magyarországi céget vitték volna, márpedig a Telenor határozott elképzelése az volt, hogy a regionális cégcsoportot nem bontja meg. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország két meghatározó telekommunikációs társaságának, a Vodafone-nak és a UPC-nek esetleges egyesüléséről is szólnak a hírek, ami a jelenlegi versenyt alaposan átírhatja.

A norvég Telenor 2,9 milliárd euróért - 820 millió forintért - adja el a négy országból álló regionális cégcsoportot a PPF-nek a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóval együtt. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, ami 2018 harmadik negyedévében várható. A Telenor Magyarország jelenlegi vezetése a tranzakcióról kiadott közleményben ígéretet tett, hogy a tulajdonosváltás semmilyen hatással nem lesz ügyfelekre és helyi partnerekre, és a mobilszolgáltató továbbiakban is a megszokott módon folytatja működését. A társaságok megállapodása szerint a PPF 2021 első feléig használhatja a Telenor márkanevet.

Mészáros Lőrincék ugyan most lemaradtak, de feltehetően nem adták fel, így nem kizárt, hogy előbb-utóbb, mint résztulajdonosok megjelennek a Telenor-csoportban.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!