Előző
Következő
új cikk

Belföld

Utolsó lehetőség: ma még a Fidesz adhatná meg a 13. havi nyugdíjat

nepszava.hu|2018. márc 21. 10:32
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

Vegetáló milliónyi nyugdíjas, több százezer eladósodott háztartás, utcára kerülő családok – az ellenzék egy rendkívüli parlamenti ülésen enyhítené a bajokat, amire azonban a Fidesz el sem megy.

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés ma, a hivatalos napirend ugyan éjszakába nyúló tanácskozást jósol, de valószínűbb, hogy ötven-hatvan percnyi szónoklat után hazamegy a Tisztelt Ház. Hacsak a Fidesz meg nem gondolja magát. A kormánypárt már a Házbizottság ülésén jelezte, hogy nem hajlandó beszélgetni az ellenzék témáiról – pontosabban az emberek mindennapi életéről. Így csak az úgynevezett napirend előtti felszólalásokat nyomják le az ellenzék vezérszónokai, és vége.

Az MSZP az ülésen azt akarta törvénybe foglaltatni, hogy mindenképp jár a 13 havi nyugdíj, illetve csökkentette volna a rezsiterheket. (Ami az előbbit illeti, mintegy 1 millió nyugdíjas havi 100 ezer forintból vagy kevesebből él, életüket nagyban megkönnyítené az átlagnyugdíjnak megfelelő, így jelenleg 124 ezer forintos 13 havi járandóság. Ahogy a rezsicsökkentés is életbe vágó kérdés, hiszen a 3,2 millió háztartás közül minden ötödik adósa a közüzemi szolgáltatóknak, ráadásul a bevételek mintegy ötödét – a nyugdíjasok, valamint az átlagos jövedelműek, illetve az annál kevesebbet keresők esetében – a közüzemi tarifák eszik meg.)

Az LMP a családos hajléktalanságot (és az utcára kerülő famíliák szétszakítását) szerette volna megelőzni, a Jobbik a devizahitelesek helyzetén könnyített volna. A két téma összeér, hiszen a közüzemi tartozások, illetve a beszakadt kölcsönök miatt 2018-ban mintegy 33 ezer család otthonát árverezhetik el. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes família automatikusan az utcára kerül, de több ezer családot fenyeget a veszély.

A múltat végképp feltárni
A rendkívüli ülésen egyetlen olyan témát dobott volna az ellenzék a patkóba, ami nem a mindennapokhoz kapcsolódik: az LMP újra elővette volna az ügynöktörvény átírását, aminek lényege, hogy majdnem mindenki megismerhető legyen, aki dolgozott a szolgálatoknak – vagy hivatásosként vagy beszervezettként. Ebben az esetben egyébként érthető a kormánypártok ódzkodása - Szita Károly kaposvári polgármester körül épp áll az ügynökbál.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!