Előző
Következő
új cikk

Választás 2018

Gyurcsány: a választási rendszer minden eleme a Fidesznek kedvez

nepszava.hu|2018. márc 21. 13:55
[A+ A-]

Gyurcsány Ferenc. Fotó: Szalmás Péter

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyar választási rendszer minden eleme elfogadhatatlanul, tisztességtelenül és drámai módon kedvez a Fidesznek, írja az MTI.

Gyurcsány Ferenc szerdán azután tartott sajtótájékoztatót, hogy pártja budapesti irodájában találkozott Douglas Wake-kel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőcsoportjának vezetőjével, akivel megosztotta aggályait.

A magyar politikus kijelentette, hogy az április 8-i választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes. Eleve nem lehet az, ha a választási törvényt a Fidesz egyoldalúan fogadta el, miközben saját politikájának érdekében szabadon használja a teljes állami költségvetést - mondta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a kormánypártok sokkal könnyebben tudják elérni a választókat, ráadásul az egyes emberek szavazási lehetőségei is különböznek. Akik soha nem éltek Magyarországon, azok ellenőrzés nélkül, nem nyilvános választói névjegyzék alapján, levélben szavazhatnak, míg azoknak, akik időlegesen hagyták el az országot, hatalmas erőfeszítéseket kell tenniük, hogy egy nagykövetségen vagy konzulátuson voksolhassanak - értékelte. Hozzátette, a határon túlról, a személyes adatok felhasználásával bárki szavazhat bárki helyett, ráadásul az elhunytak nevében is lehet voksolni, és nincs lehetőség ellenőrizni a szavazás tisztaságát.

Gyurcsány Ferenc egy kérdésre azt felelte, hogy az EBESZ később jelentést készít majd az áprilisi választásról, de a szervezetnek nincs olyan hatásköre, hogy hatályon kívül helyezze a választás eredményét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!