Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az államfő elfogadta az új szlovák kormányt

nepszava.hu|2018. márc 21. 16:45
[A+ A-]

Peter Pellegrini (balra) átveszi kormányalakításról szóló megbízását Andrej Kiskától (jobbra), 2018. március 15. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök csütörtökön kormányalakítási megbízatást ad át Peter Pellegrininek, írja az Új Szó. Az államfő Pellegrini új miniszterjelöltjeinek meghallgatásával töltötte a szerdai napot, mielőtt megtette bejelentését.

A köztársasági elnök tudatta, hogy bár nem teljesen elégedett az új kormánnyal, elért az alkotmányos jogkörei határához, ezért holnap miniszterelnökké nevezi ki Peter Pellegrinit és miniszterekké a jelöltjeit. Az államfő szerint csak ez a kormány tudja biztosítani a többséget a parlamentben.

Az új kormánynak a kormányalakításhoz először meg kell szereznie a parlamenti többséget, de ami fontosabb, vissza kell nyernie az emberek bizalmát, mondta Kiska. Hozzátette, bízik benne, hogy ennek súlyát minden leendő miniszter érzi, és köztársasági elnökként mindent megtesz érte, hogy ne feledjék el a kötelességeiket.

Andrej Ksika korábban azért tagadta meg a kinevezést, mert nem volt elégedett a leendő miniszterekkel - sajtóértesülések szerint kifejezetten a belügyminiszter személyével kapcsolatban voltak fenntartásai. Péntekre kérte az új névsort a kormányalakítással megbízott Pellegrinitől, aki ezt viszont már szerdán átadta.

"A köztársasági elnök úrral átnéztük a neveket. A beszélgetésünk alapján meggyőződésem, hogy nincs akadálya annak, hogy a délutáni órákban a köztársasági elnök tudassa, mikor nevezi ki Szlovákia új kormányát" - nyilatkozta Pellegrini még a délelőtti órákban.

Robert Fico korábbi miniszterelnök múlthét szerdán mondott le, a Ján Kuciak újságíró meggyilkolását követő belpolitikai válság miatt. Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettes ekkor kapta az új kormány alapításának feladatát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!