Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Békeidőben nem volt még ilyen elvándorlás Magyarországról

nepszava.hu|2018. márc 22. 15:15
[A+ A-]

Illusztráció: Népszava

Az unión belüli szabad munkaerő-áramlás korábban csak lehetőségként, most viszont már veszélyként is felmerül a munkavállalók származási országai tekintetében, ilyen Magyarország is. Többek között ez hangzott el a Millenium intézet csütörtöki, budapesti konferenciáján, olvasható a Pénzcentrum tudósításában.

A rendezvényre szóló meghívó szerint, több mint félmillió magyar hagyta itt Magyarországot az elmúlt években, ennyien az '56-os forradalom után sem mentek el.

Békeidőben olyan szintű elvándorlás, mint 2010 óta, még nem volt Magyarországon, így át kell tekinteni, hogy ennek a jelenségnek milyen hatásai, és ezzel kapcsolatban milyen teendők vannak, mondta el Andor László, a Millenium intézet tanácsadó testületének elnöke, korábbi EU-s biztos. Andor azt is hozzátette, hogy eddig leginkább esélyként tekintettünk az EU-n belüli munkaerő-vándorlás szabadságára, de elképzelhető, hogy ez veszélyként is jelentkezik azon országok tekintetében, ahonnan sokan indulnak el külföldre.

Az elvándorlás mértékével kapcsolatban a félmilliós számot inkább politikai jelszónak gondolja Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki kutató cég munkatársa, mondta el a konferencián. Az EU-s migráció pontos mértékét nem lehetséges megmondani, tette hozzá. Magyarországról minden esetre az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának adatai alapján 2016-ig 171 ezren mentek el Németországba és 83 ezren az Egyesült Királyságba - ezek a számok viszont alulbecsülik a jelenséget a kutató szerint. Hárs szerint évente a magyar munkavállalók 1 százaléka vándorol külföldre, ez az elvándorlás csak a lengyelországi adatokhoz hasonlítható. Ennek a német és az osztrák munkaerőpiac megnyitásán túl a hazai szociális ellátórendszer megváltozása is okozója; például a munkanélküli segély lecsökkentése és a korengedményes nyugdíj eltörlése. Egy erős szociális rendszer ugyanis itthon tarthatná az embereket

Nemcsak Magyarországon van óriási munkaerőhiány, Németországban is rendkívül sok munkást, szakembert keresnek. Komáromi Róbert, a német munkaügyi hivatal nemzetközi kapcsolatok osztályának munkatársa elmondta, hogy a német munkaerőpiacon 2017-ben 32,6 millió munkavállaló dolgozott, ami történelmi rekord. 2006 óta szinte folyamatosan nő a dolgozók száma. A szakember elmondása szerint csütörtök reggel így is 1,5 millió üres álláshely volt megtalálható a német munkaügyi hivatal rendszerében, ezt pedig nehéz német munkaerővel feltölteni, mivel a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék Németországban. Gyakorlatilag minden szektorba keresnek munkaerőt.

A teljes cikk itt olvasható.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!