Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Száz éve írtuk: Megindult a végső nagy küzdelem

Népszava-összeállítás|2018. márc 23. 08:00
[A+ A-]

Ez volt a híres Kaiserschlacht, avagy a tavaszi offenzíva  

A versaillesi tanácskozás határozatainak értelmében megkezdte az ántánt a harci készülődést a nyugati fronton. Ugyanígy cselekedett Németország is, amit annál könnyebben megtehetett, merthogy Keletről nagyszámmal vonhatta el csapatait. Az osztrák-magyar monarchia hadainak nagyrésze szintén fölszabadult az orosz frontról és — amint a hivatalos jelentésekből tudjuk — tüzérsége már szintén a nyugati fronton van, és együtt harcol a németekkel.

Az osztrák-magyar külügyminiszter lapja, foglalkozván a nyugaton megindult nagy küzdelemmel, azt mondja, hogy a középhatalmak, miután a háború megfékezéséhez vezető minden eszközt kimerítettek, a megegyezéshez nyújtott kezüket visszautasították: kénytelenek a kardot segítségül hívni és a fegyverrel kiküzdeni a békét.

Megindult tehát — amint mondják — a végső, a döntő harc. A belga tengerparttól a svájci határig húzódó több száz kilométeres fronton működésbe hozták a tömeggyilkolásnak legkipróbáltabb, legrafináltabb eszközeit. A német vezérkar jelentései szerint az egész fronton végig rendkívül erős ágyúharcok folynak. Ugyanezt megerősíti a francia jelentés is.

Az Arrastól délkeletre fekvő vidéktől La Fereig megmozdult azonban már a német gyalogság is és széles szakaszokon elfoglalta a védők első vonalait. Hogy milyen események történhetnek ezen a fronton, megrendülten elgondolhatjuk, ha elolvassuk a német vezérkar esti jelentését, amely közli, hogy az Arras—La Fere-i csatában idáig tizenhatezer foglyot és kétszáz, ágyút zsákmányoltak.

Népszava 1918. március 23.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!