Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lövöldözés a YouTube székházban - Egy nő meghalt

nepszava.hu|2018. ápr 4. 08:46, frissítve: 2018. ápr 4. 12:52
[A+ A-]

FOTÓ: YICHUAN CAO / ANADOLU AGENCY

Összesen hárman sérültek meg, amikor egy nő magyar idő szerint kedden este lövöldözni kezdett a videomegosztó portál kaliforniai központjában. Nem terrorakció történt.

Az asszony maga körül kezdett lövöldözni a vállalat belső udvarán, ahol több alkalmazott éppen ebédelt. Az első segélyhívás helyi idő szerint 13 órakor érkezett a rendőrségre, ezután a belbiztonsági erők hamar megjelentek a helyszínen, s evakuálták a YouTube központját. Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy helikopterek köröztek a környék felett. A YouTube menedzsere elmondta, először azt hitték, földrengést élnek át a menekülő emberek zaja miatt. Ahogy aztán a kapuk felé haladtak, vértócsa nyomát látták.

A nő holttestét később az épületben találták meg – közölte a San Franciscóhoz közeli San Bruno városának rendőrfőnöke, Ed Barbarini. Arról nem tett említést, miért hajtotta végre tettét, azt ugyanakkor a hatóságok kizártnak tartják, hogy terrorakció történt volna. A nyomozást nem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hanem a helyi rendőrség folytatja, ami szintén azt jelzi: nem abból indulnak ki, hogy államellenes támadás történt volna.

A helyi média több elmélettel állt elő. Egyes lapok kezdetben azt közölték, hogy a nő a barátját akarta lelőni. Ezt azonban később a rendőrség is cáfolta, azt állítván, hogy az elkövető nem ismerte személyesen áldozatait.

Később a 39 éves elkövető apja az egyik lapnak elmondta, lánya nem tudta megbocsátani munkaadójának, a YouTube-nak, hogy jelentős reklámbevételtől esett el. Az apa hétfőn bejelentette lánya eltűnését a rendőrségen, mert két nap óta nem vette fel a telefonját. Kedden aztán a rendőrség felhívta őt azzal, hogy az asszonyt egy gépkocsiban fedezték fel, ahol éppen aludt. Az apa ekkor figyelmeztette a rendőröket arra: lánya a YouTube központjába készülhet, mert valósággal gyűlöli a vállalatot.

A YouTube a Google leányvállalata. Az internetes világcéget irányító Sundar Pichai az eset után a cég alkalmazottainak írt üzenetében „elképzelhetetlen tragédiáról” tett említést. A YouTube vezetője, Susan Wojcicki pedig kifejtette, nem talál szavakat a történtekre.

Szakértők szerint még nagyobb lehetett volna a tragédia, hiszen a YouTube központjának épületeiben mintegy ezren dolgoznak. Chris Dale, a videomegosztó vállalat szóvivője azt közölte, „úgy érezzük magunkat, mintha minden alkalmazott a szörnyű bűncselekmény áldozatává vált volna”.

Az utóbbi időben több véres lövöldözés történt az Egyesült Államokban, amiért sokan Trump elnököt bírálják, akit már a 2016-os amerikai választási kampányban több tízmillió dollárral támogatott a fegyverlobbi. Donald Trump a Twitteren azt közölte: imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!