Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katonákat küldene Trump a mexikói határra

Népszava|2018. ápr 5. 05:34
[A+ A-]

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, katonákkal akarja megerősíttetni a bevándorlókkal szemben a mexikói határ védelmét mindaddig, amíg meg nem épül az általa korábban megígért fal.

A fal Trump egyik kampányígérete volt, és annak költségét eredetileg Mexikóval szerette volna kifizettetni, de a szomszédország vezetője ezt elutasította. Ezután Trump az amerikai kongresszust akarta rávenni arra, hogy járuljon hozzá a költségekhez. Ehhez azonban szükség lenne a demokrata párti törvényhozók egy részének a támogatására is. Ez az a pont, ahol összekapcsolódott a mexikói kerítés kérdése az úgynevezett „álmodók” ügyével.

Arról a mintegy 800 ezer fiatalról van szó, akiket a szüleik – zömmel Közép-Amerikából, illetve a karibi térségből – még gyerekként illegálisan hoztak az Egyesült Államokba, és ott nevelkedtek fel. Elvben ki kellene őket toloncolni, de az előző elnök, Barack Obama haladékot adott nekik. A Trump-kormányzatra vár a kérdés tartós rendezése.

Az elmúlt hónapokban a Fehér Ház és a demokrata törvényhozók között olyan idegenrendészeti törvényről folytak alkudozások, amely legalizálná az „amerikai álomban” reménykedő fiatalokat, cserében pedig a kongresszus pénzt adna a falra, vagyis a demokraták hozzájárulnának annak megszavazásához. A megegyezés azonban nem született meg, és Trump pedig a minap a maga részéről lezártnak nyilvánította az egyeztetést. Ezt követően jelentette be, hogy katonákat kíván vezényelni a mexikói határra.

Csakhogy ez az elnöki akarat a szövetségi jogi korlátaiba ütközik: a hatályos törvények szerint ugyanis a kongresszus kifejezett felhatalmazásának hiányában az Egyesült Államok területén nem lehet rendészeti célokra alkalmazni a haderő tagjait. Donald Trumpnak tehát vagy a törvényhozás támogatását kell kérni ehhez, vagy azt a megoldást választhatja, hogy a Nemzeti Gárdát bízza meg a határrendészeti feladat ellátásával ezen a szakaszon.

K. J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!