Előző
Következő
új cikk

Választás 2018

Megélhetésről egy szót sem szólt a miniszterelnök

nepszava.hu|2018. ápr 5. 17:20
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Ha szavuk nincs is, szavazatuk van, így az Orbán-kormány a közmunkásoknak gazsulál: Lázár sértéseit maga a miniszterelnök próbálja kompenzálni.

Nagyra tartja a közmunkásokat, hogy úgy döntöttek, segély helyett inkább munkából tartják el magukat és a családjukat – dicsérte fel Orbán Viktor a közmunkásokat. Mégpedig szemtől szembe, hiszen a miniszterelnök Vajszlón a közmunkaprogramot és résztvevőit tekintette meg. Arról nem beszélt, hogy a segélyből, ami 22800 forint megélni nagyon nem lehet. Igaz, a nettó 54 ezer forintos közmunkásbérből sem, vagy éppen hogy. Ahogy a kormányfő arról is hallgatott, hogy a közmunkásokat átlagosan évi hat hónapon át alkalmazzák – azaz egy fél évig segélyből, pontosabban jövedelempótló támogatásból kényszerül élni, akinek nincs munkája. Orbán inkább arról érdeklődött: hányan is voltak a közmunkások.

Csonkolt program

„Legelőször sokan voltunk. Harmincan voltunk, de most jelen pillanatban tizenketten vagyunk” – magyarázta az egyik férfi. A miniszterelnök kérdésére, miszerint „Hova lettek? Elmentek dolgozni?”, azt a lakonikus választ adta, hogy: „igen”. Persze lehet, hogy Vajszlón kimondottan szerencsések a közfoglalkoztatottak, és 60 százalékuk visszatalált a munkaerőpiacra, de az országos arány 10-15 százalék. Úgyhogy a közmunkásak létszáma inkább azért csökkenhetett érdemben, mert a kormány 100 milliárddal visszanyeste a közfoglalkoztatásra szánt summát 2017-ben, így míg 2016-ban majdnem 250 ezer közmunkás robotolt országszerte, 2017-re ez a szám 180 ezerre szelídült. Ami persze nem lebecsülendő, hiszen a közmunkások családjaikkal együtt a választók 6-8 százalékát adják. Így a kormány most mindent megtesz, hogy magához édesgesse őket – különösképpen azután, hogy Lázár János csúnyán beléjük rúgott.

Lázár oda és vissza

Emlékezetes, a Miniszterelnökség vezetője, januárban hódmezővásárhelyi kampánya során azt mondta, javul a közbiztonság, mert többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek. „170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni” – kedveskedett a miniszter. Akinek egy hónap kellett ahhoz, hogy bocsánatot kérjen, amikor egy a választókörzetében lévő kis faluban találkozott egy közmunkásként dolgozó asszonnyal, aki elpanaszolta: megbántotta Lázár János kijelentése. „Nagyon sokat dolgoznak a közmunkások. Itt például, ebben a faluban, az én városomban is, senki nem nézi le a közmunkásokat, de sajnos volt olyan időszak, amikor nem lehetett a szociális segélyből megélni, és akkor is boldogulni kellett. Voltak olyan emberek, akik a jövedelmüket másképp egészítették ki. Ezt kár letagadni, az én mondatom valószínűleg nem volt jó. Megsértettem sok embert szándékomon kívül, bocsánatot kértem sok mindenkitől” – szánt-bánt a miniszter

Pénz beszél, kampány ugat

Mea culpája, ahogy Orbán vizitje is valószínűleg a kampánynak szólt, hisz a közmunkások teljesítményének erőteljes szóbeli elismerése mellé „anyagi motiválás nem támad”. A Policy Agenda elemzéséből kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak bére 2017 óta változatlan, míg a minibálbér idén 8 százalékkal nőtt, azaz a közmunkások jelenleg a minimálbér 59 százalékát keresik – annak ellenére, hogy ugyanúgy 8 órában melóznak. Ez az aránya, amikor 2011-ben az Orbán-kormány szétválasztotta egymástól a minibálbért és a közmunkabért, 78 százalék volt. A tavalyi béremeléskor a közmunkások járandósága nettó 54 300 forintra nőt: ez a KSH szerint 3,6 százalékos növekedés 2016-hoz képest, míg a nemzetgazdaságban 12,8 százalékkal nőttek a keresetek.

Egyszerűen nem akartak emelni

Pedig jutott volna pénz a béremelésre: az Országgyűlés 2017-ben 325 milliárd forintot hagyott jóvá a programra, de az első tizenegy hónapban csak 240 milliárdot használtak fel. A kormány nyilvánvalóan tudta, hogy ezt a pénzt nem fogja elkölteni, ezért 40 milliárd forintot átcsoportosított aktív munkaerőpiaci programokra. Ebből azonban csak 3 milliárdot költöttek el. Nem vitás, ha a kormány a közmunka-kasszát nem megkurtítja, hanem béreket emel belőle, akkor annak jótékony hatása lehetett volna a legnehezebb helyzetű családok életére..

Lájkoljon minket a Facebook-on is!