Előző
Következő
új cikk

Külföld

Börtönbe kell vonulnia Lulának

Népszava|2018. ápr 6. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Douglas Magno

Korrupció miatt börtönbe kell vonulnia Brazília valaha volt legnépszerűbb elnökének, Luiz Inácio Lula da Silvának – ismertette az O Globo a legfelsőbb bíróság döntését helyi idő szerint csütörtök hajnalban. A tízórás maratoni ülésen a bírák 6-5 arányban döntöttek úgy, hogy a munkáspárti politikusnak meg kell kezdenie a börtönbüntetését, amely akár 12 év is lehet.

A testület úgy határozott, hogy bár Lula – ahogy a dél-amerikai országban ismerik – fellebbezhet, ez idő alatt sem maradhat szabadlábon. A BBC szerint mindössze annyi ideje van hátra, amennyi a letartóztatását elrendelő papírmunka elvégzéséhez kell. „Tragikus nap ez a mai a brazíliai demokrácia történetében” – kommentálta a Munkáspárt (PT) a bíróság döntését.

A történtek ellen várhatóan tömegek fognak tiltakozni az utcákon a következő napokban is. A politikus ugyanis a szegényeket célzó szociális programjai miatt nem csupán leköszönése idején, 2011-ben volt rendkívül népszerű, hanem jelenleg is. Októberben elnökválasztást tartanak, s a jelöltek közül Lula áll az élen. A 72 éves egykori szakszervezeti vezető éppen ezért azzal vádolja a jelenlegi konzervatív kormányt, hogy politikai megfontolásból akarja eltávolítani a színről. Szerinte így próbálják megakadályozni, hogy induljon a megmérettetésen, amelyen egyelőre ő a legesélyesebb jelölt. „A katonai diktatúrát sem fogadtam el, és az ügyészek diktatúráját sem fogom” – mondta az üggyel kapcsolatban a hét elején.

Népszerűsége ellenére Lula igen megosztó személy Brazíliában. Kedden csaknem 20 ezer ember tüntetett Sao Paulóban az azonnali bebörtönzését követlve. Ők később tűzijátékkal ünnepelték a bíróság döntését, és győzelemként ünnepelték, hogy a korrupció tényét a legmagasabb szinten is megerősítették. Ha bűnös kenőpénzek elfogadásában – pontosabban egy egymillió dollár értékű luxusházat kapott, amelyért cserébe megrendelésekért adott egy építési vállalatnak –, akkor börtönben a helye – vélik ők. Hívei szerint azonban Brazíliában veszélybe került a demokrácia.

K. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!