Előző
Következő
új cikk

Külföld

Adatlopás - Magyarokat is érint

Népszava|2018. ápr 6. 05:40
[A+ A-]

Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto

Világszinten jóval több felhasználót érintett a Facebook adatkezelési botránya, mint amennyiről eddig beszéltek. Több mint 30 ezer magyar adatával is visszaélt a Cambridge Analytica elemző cég.

A Facebook főnöke Mark Zuckerberg a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, lélekben egyetért az EU új, szigorú törvényével, amely a személyes adatok biztonságát szavatolja, de nem kívánja alkalmazni az egész világra kiterjedően. Miközben a Facebook egyre inkább próbálja magát távol tartani a milliók személyes adatával történt visszaélésekkel kapcsolatos botrányoktól, azokkal a követelésekkel kell szembenéznie, hogy növelnie kell a biztonságot, tanulva a május 25-én életbe lépő, mérföldkőnek számító új EU-s törvényből. Az Általános Adatvédelmi Szabályozás elnevezésű európai törvény a személyes adatok védelmének legátfogóbb szabályozása az internet születése óta, amely megadja a polgároknak azt a jogot, hogy megtudják, milyen adatokat tárolnak róluk és töröltethessék azokat. Az is lehetséges lesz, hogy személyes adataikat átvigyék más szociális hálózathoz.

Zuckerberg elmondta, a törvény egy olyan változatán dolgoznak, amely az egész világon működőképes lehet, de nem árult el részleteket arról, mely részei lehetnek olyanok, amelyeket át kell alakítani ahhoz, hogy globálisan üzemeljenek. Szerinte a törvény sok eleme, például az, hogy törölni lehet információkat, már megvalósult a Facebookon.

A Google, amely szintén emberek milliárdjainak adatait tárolja, még nem nyilatkozott az ügyben. Az Apple Inc és néhány más technológiai cég azt mondja, ők is tervbe vették, hogy Amerikában és máshol a világon megadják ugyanazokat a jogokat, amelyeket az európaiak megkapnak.

A Facebooknak és versenytársainak sokkal pontosabban meg kell határozniuk, hogyan kezelik az emberek adatait, és pontosan megfogalmazott megegyezésre kell jutniuk. Ugyanakkor az EU törvény komolyan sértheti a Facebook gazdasági érdekeit, mert csökkentheti a hirdetések értékét azáltal, hogy nem használhatók fel szabadon személyes adatok. Ezek képezik a cég hirdetéseinek alapját, és Brian Wieser a Pivotal Research elemzője szerint a Facebook még nem állt elő kielégítő tervvel arról, hogyan kíván megfelelni az új törvényeknek. Ha nem alkalmazkodnak, az éves bevétel 4 százalékát kaphatják büntetésként.

87 millió érintett

Zuckerberg egy szerdai telefonkonferencián azt mondta, a Cambridge Analytica (CA) 37 millióval több Facebook felhasználóról szerezhetett információkat az eddig gondolt 50 millióval szemben. A 24.hu értesülése szerint közöttük 30 067 lehet magyar. Az adatokat először tudományos céllal gyűjtötték, és csak később kerültek a Cambridge Analyticához, megsértve a Facebook törvényeit. A CA tagadja a számokat, ők csak 30 millió felhasználó adatait kapták meg, állítják. A számok kapcsán Zuckerberg azt mondta: „Nem figyeltünk eléggé arra, mi a felelősségünk, és ez nagy hiba volt. Ez az én saram.” Hozzátette, ha valaki olyan példa nélküli dolgot épít fel, mint a Facebook, összezavarodhatnak a dolgok.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

A Facebbook jövő héttől kezdi el tájékoztatni az embereket, felhasználták-e jogosulatlanul az adataikat. Zuckerberget április 11-én hallgatják meg a kongresszusban.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!