Előző
Következő
új cikk

Külföld

Puigdemont szabadlábon: a német jogban nincs "lázadás"

nepszava.hu|2018. ápr 6. 15:08
[A+ A-]

Carles Puigdemont kisétál a börtönből. Fotó: AXEL HEIMKEN / DPA

Kedden még a kiadatásáról volt szó, pénteken viszont óvadék ellenében szabadlábra helyezték Carles Puigdemont volt katalán elnököt Németországban, írja az MTI. Spanyolországban lázadással vádolják a politikust, de ez a német jog alapján nem állja meg a helyét. A hűtlen kezelés gyanúja még nem tisztázott.

A schleswig-holsteini főügyészség a tartományi felsőbíróság csütörtöki döntése alapján elrendelte Carles Puigdemont szabadlábra helyezését, miután a politikus teljesítette a bíróság által megszabott feltételeket, többek között azt, hogy helyezzen el letétbe 75 ezer euró (23,4 millió forint) biztosítékot.

Carles Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

A politikus tavaly októberi leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban. A német rendőrség a spanyol legfelső bíróság által kiadott európai elfogatóparancsa alapján vette őrizetbe a volt katalán elnököt.

A tartományi felsőbíróság csütörtökön közölte, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el Carles Puigdemondt  kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

A politikus németországi ügyvédje szerint az esetleges kiadatásról szóló eljárás következő szakaszában igyekeznek majd meggyőzni a bíróságot arról, hogy a közpénz hűtlen kezelésének vádja is alaptalan, és ezért nincs ok arra, hogy a volt katalán elnököt átadják a spanyol hatóságoknak.

Puigdemont nyilatkozatában követelte, hogy engedjék szabadon valamennyi társát, akiket Spanyolországban tartanak fogva a tavalyi katalán függetlenségi népszavazás miatt. Mint mondta, egész Európa számára szégyen, hogy embereket politikai meggyőződésük miatt megfosztanak a szabadságuktól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!